Dodikov plan za ploču s Karadžićevim imenom – studenti za spas od sankcija

Rok Miloradu Dodiku, za uklanjanje ploče sa imenom Radovana Karadžića sa studentskog doma na Palama, uveliko teče. Kako će se Dodik spasiti najavljenih sankcija međunarodne zajednice i zabrane putovanja u zemlje Evrospke unije ukoliko tabla ne bude sklonjena? Plan je već počeo da smišlja – da li će to pokušati sam ili će pritisnuti druge, u ovom slučaju studente.

Ime Radovana Karadžića sa ove zgrade neće skinuti niko, ni Milorad Dodik pa ni visoki predstavnik Valentin Inzko. Ovako su do jučer govorili predstavnici studenata Univerziteta Istočno Sarajevo. Sada – odluka ide na preispitivanje, što znači da kategorično ‘ne’ može postati ‘da, skidamo je’.

“Ja želim da kažem šta studenti misle o tome, tako da smo u narednom periodu mi planirali da sazovemo sve studentske organizacije, ne samo u domu – to je Omladinski domski parlament, Studentski parlament i Unija studenata – da vidimo kako studenti gledaju 100% na te stvari”, objašnjava Uroš Bjelica, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Istočno Sarajevo.

Ovaj dom se zvanično u dokumentima ne zove po imenu ratnog zločinca Radovana Karadžića, ali tabla sa njegovim imenom je tu, očigledno, da prkosi, provocira i stvara bespotrebnu tenziji. I probleme Miloradu Dodiku, koji je tablu postavio, a sada, pod prijetnjama sankcijama, tablu treba da skine.

“Dakle – kad on kaže, kad god želi da dođe, neka mi javi na vrijeme. Ja ću doći i uradit ćemo to. Ja, on – ili ćemo to učiniti zajedno ili ja sam- ali on mora da svjedoči, on mora da vidi da je urađeno”, riječi su Milorada Dodika.

Inzko odgovara: “Ako je Dodiku lakše da u mom prisustvu skine tu ploču, onda sam ja spreman da o tome razmišljam, ali, naravno, ploču nisam ja tamo montirao niti sam ja donio tu odluku”.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ističe kako je je shvatio da će Dodik skinuti tu ploču. Podsjeća kako se Dodik slikao tu kada je stavljana: “Koliko sam shvatio, on je pozvao da to zajedno uradi sa svojim prijateljem gospodinom Valentinom Inzkom. To su njihove igre. Koliko sam shvatio, srpski član Predsjedništva je rekao da će je skinuti sa svojim prijetaljem Valentinom Inzkom”.

Tablu sa ovog doma će Dodik, čini se, skinuti – samo se pita kako da to uradi. Hoće li otići sam ili sa Inzkom ili će za to iskoristiti studente da bi, u svom stilu, manipulacijama spasio sebe izlažući druge.

“Nema tu pritisaka, studenti su uvijek bili jedinstveni i mi tu nećemo podleći niti jednom pritisku, ali ćemo pokrenuti zajedno sa studentima da vidimo sta većina studenata kaže”, napominje Bjelica.

Teško je povjerovati da studenti neće spasiti Dodika od sankcija, jer u suprotnom – možete li zamisliti Dodika sa šarafcigerom ili bušilicom kako demontira tablu uz superviziju visokog predstavnika? A Inzka koji, nakon toga, nameće zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca? Sve je moguće.

Izvor: federalna.ba

Nema poruka za prikaz