Dogovoren mali Šengen, BiH pozvana da se pridruži

U svoj sistem olakšanih odnosa pozvali su i druge zemlje regiona.

Zaev je rekao da je sastanak bio u vezi Balkana u 21. vijeku kako bi bio bolje mjesto za život.

  • Otvorili smo akcioni plan koji stvara drugačiji Balkan od onog koji poznajemo. Možete zamisliti Srbiju, Albaniju i Sjevernu Makedoniju koji pozivaju ostale zemlje Balkana da uradimo još više – rekao je Zaev.

Sastanak o malom Schengenu počeo je samo s tri državnika, ali su se uskoro pridružili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministrica privrede Crne Gore Dragica Sekulić, piše Klix.ba.

  • Osnovna karakteristika je da je ovaj dokument unutrašnja želja, a ne pod patronatom spolja – rekao je Rama koji je najavio da će sljedeći sastanak biti 21. decembra u Draču, a na tom samitu će biti predstavnik EU.
  • Želimo da u Draču vidimo i Crnu Goru i BiH koji će željeti da uđu u cijeli ovaj proces, a da u proces bude uključeno i Kosovo ravnopravno i na legalnim osnovama.

Vučić je rekao da je sa Zaevom i Ramom dogovoreno da fitosantarne i veterinarske inspekcije rade 24 časa dnevno, što će trostruko ubrzati prelaz kamiona sa robom.

Vučić smatra da je ovo dobar dogovor za građane Srbije i da se ne plaši pritisaka koji će zbog toga uslijediti.

  • Nema argumenata za napad na ovo, radit će se zato iznutra, iz regiona, na drugačije načine, uz različita politička opravdanja, na primjer, da Srbija nije priznala Kosovo i druge. Nas trojica smo razgovarali i vrlo smo odlučni da guramo ono što je dobro za naše građane – rekao je Vučić za RTS.

Prema njegovim riječima, ovaj dogovori dovest će do nevjerovatnog smanjenja operativnih troškova, kreirat će investicioni ambijent, te koristiti i mnogim njemačkim i stranim kompanijama.

Nema poruka za prikaz