U Egiptu otkrivene drevne mumije i starine, više od 2.500 godina nakon pokopa

Egipatski dužnosnici predstavljaju ukrašene sarkofage jarkih boja kao jedno od najvećih otkrića 2020. godine.

Ispod ogromnog bijelog šatora, okrenutog prema najstarijoj egipatskoj piramidi, u subotu je prikazan dio spremnika s više od 100 zapečaćenih i netaknutih mumija, zajedno s 40 kipova božanstava, ukrašenih sarkofazima i pozlaćenim maskama.

Pokopani prije više od 2.500 godina, šareni, zamršeni ukrasni kovčezi najnovije su otkriće na golemoj nekropoli južno od glavnog grada Kaira, koju je egipatska misija iskopavala prethodne tri godine.

“Kovčezi su pripadali vrlo bogatim, elitnim, visoko rangiranim ljudima, rekao je Mostafi Waziri, generalni direktor egipatskog Vrhovnog vijeća starina za NBC News. “Arheolozi su pronašli i druge lijesove, dobro pozlaćene, dobro obojene, dobro ukrašene”, rekao je.

Waziri je govorio prije nego što je snimanje jedne od mumija uživo pokazalo da je riječ o muškarcu, vjerovatno u dobi između 40 i 45 godina, sa zubima u savršenom stanju, vjerovatno iz razdoblja Ptolemeja. Mumija je bila vrlo bogata jer su mu ruke bile prekrižene na prsima, što obično predstavlja simbol kraljevstva.


Egipatski ministar turizma i kulture Khaled Al Anany dodao je da je pronađeno više od 40 artefakata, uključujući pogrebne maske, figurice i statue, od kojih je većina pozlaćena.

Rekao je da će se radovi nastaviti na tom mjestu i misli je da će uskoro biti objavljeno još jedno “obećavajuće otkriće”.

/Izvor: NBC News/

Nema poruka za prikaz