Društvene mreže ograničile Trumpove objave

Društvene mreže uklonile su jednominutni videozapis koji je odlazeći predsjednik SAD-a Donald Trump objavio nakon nereda u zgradi Kapitola.

“Ovo je vanredna situacija i preduzimamo odgovarajuće hitne mjere, uključujući uklanjanje videosnimaka predsjednika Trumpa. Uklonili smo snimak jer vjerujemo da doprinosi, a ne umanjuje, riziku od trajnog nasilja”, objavio je Guy Rosen, potpredsjednik Facebooka.

Twitter Inc takođe je ograničio korisnicima dijeljenje videoisječaka i tvitova Trumpa, “zbog opasnosti od nasilja”, dok su u srijedu stotine demonstranata nahrupile u Kapitol, kako bi prisilile Kongres da ne potvrdi Trumpov poraz, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Društvena mreža je saopćila da će poduzeti akcije protiv prijetnji i svih poziva na nasilje u skladu sa svojom politikom građanskog integriteta.

Takvi tvitovi neće se moći “retvitati”, na njih se neće moći odgovoriti, niti će ih se moći “lajkati”.

U porukama na Twitteru Trump je nastavio iznositi neutemeljene tvrdnje o krađi izbora na njegovu štetu.

Trump i njegovi saveznici nastavili su iznositi nepotkrijepljene tvrdnje da su izbori pokradeni i te su tvrdnje bujale na platformama među kojima su Twitter i Facebook.

Facebook je prethodno također uklanjao Trumpove objave u kojoj se šire dezinformacije o korona virusu, ali općenito, tvrtka je štedljivo poduzimala mjere u vezi s njegovim objavama.

Reuters

Nema poruka za prikaz