Dvostruki osvajači fudbalskog RoboCupa su glavna atrakcija tehnološkog foruma u Cirihu

Kineska fudbalska ekipa robota dvostruki je svjetski prvak i glavna atrakcija Globalnog tehnološkog foruma koji se održava u švicarskom Cirihu, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o timu sa kineskog Univerziteta u Zhejiangu koji je osvojio posljednja dva RoboCupa koji od 1997. godine slovi za najvažniju smotru sve popularnijih fudbalera-robota.

Zheyuan Haung je za AA kazao kako je njegov tim stručnjaka sa kineskog univerziteta samostalno sastavio fudbalski tim za koji je bilo potrebno mnogo znanja iz oblasti vještačke inteligencije, robotike, elektronike i drugih tehnoloških grana.

On je istakao da je zahtjevni program zaslužan za kretanje i manevrisanje robota na zelenom terenu.

“Evo pokazat ćemo vam primjer igre tri na tri u kojoj plavi roboti napadaju, a žuti brane gol“, kazao je Haung i pojasnio da roboti lopticu prate pomoću kamera, a da im se posredstvom računara mogu davati komande kretanja.

Na upit da komentira dominaciju njegove ekipe na takmičenjima, Huang je kazao da je konkurencija sve veća i da su ovogodišnji RoboCup osvojili minimalnom pobjedom od 1:0 nad njemačkom ekipom, a da su na takmičenju učestvovale ekipe iz 40 država.

Forum u Cirihu organizirala je kompanija Huawei kao platformu za promociju nove mobilne mreže 5G, a Huang je kazao da je u tehnologiji sve povezano i da su mobilne mreže važne i za razvoj autonomnih sistema i robota.

“Mobilna mreža je izuzetno važna za robote koji uključuju autonomne sisteme i vještačku inteligenciju. Za njihov rad je najvažnije da imaju stabilnu i brzu internet konekciju, a mreža 5G to svakako jeste“, zaključio je Huang.

Nema poruka za prikaz