Ekskluzivni snimci početka agresije HVO-a i HV-a na Mostar (VIDEO)

Bjesomučni napadi

Tog kobnog jutra, prije punih 26 godina, kada se cijeli svijet pripremao obilježiti Dan pobjede nad fašizmom, Mostar je svjedočio najbrutalnijem napadu fašističke ideologije.

Jedinice HVO-a i Hrvatske vojske iz svih raspoloživih oružja započele su bjesomučne napade na grad na Neretvi. U potpunom okruženju našli su se Armija BiH i ogroman broj civila iz Mostara i prognanika iz cijele Hercegovine.

Po istočnom dijelu Mostara i tamošnjem stanovništu pucalo se iz svih raspoloživih sredstava. Preko Hrvatske radipostaje Mostar Zlata Brbor je čitala proglas HVO-a kojim su pripadnici Armije BiH pozivani da se predaju, a svim građanima Mostara bošnjačke nacionalnosti poručeno je da na kuće i stanove izvjese bijele čaršafe i krpe, a oko ruke stave bijele trake.

Hiljade Mostaraca, uglavnom Bošnjaka, zarobljeno je u koncentracione logore tzv. Herceg-Bosne.

U nemogućim uslovima stalnog artiljerijskog dejstva po civilnim objektima, borci Armije BiH i MUP-a RBiH su, iako slabo opremljeni i malobrojni, uprkos velikim žrtvama, uspjeli odbraniti Mostar i civilno stanovništvo, ali i državu BiH na ovim prostorima.

Savjesni 17-godišnji Mostarac

Izuzetno vrijedne audiosnimke mostarskog i bh. ratnog pakla, na svom radioprijemniku kod kuće zabilježio je tada 17-godišnji Sanel Kajan.

“Koliko smo bili ‘spremni’ i ‘organizovani’ tog maja 1993., govori i činjenica da je jedan sedamnaestogodišnjak snimio i sačuvao snimke iz tog vremena. I niko više! Zahvaljujem Bogu koji mi je podario razum i svjesnost od kolikog će značaja biti snimci koje sam sačuvao. Nikad mi niko ni na koji način nije iskazao zahvalnost zbog toga. Meni je bitno da je istina sačuvana, da su dokazi sačuvani”, opisao je Kajan jedan od snimaka koje je objavio na svom YouTube kanalu.

 Kajan je snimke podijelio i na svom Facebook i Twitter profilu, gdje je naveo kako je izložen jakim napadima i pokušajima ukidanja njegovih profila na društvenim mrežama.

“Valjda ovi novi internet ‘ratnici’ misle da će istina na taj način biti spriječena da izađe na vidjelo. Dijelite snimke. Sačuvajte ih i vi. Radi istine! Radi vas! Radi vaše djece”, poručio je Kajan.

Etničko čišćenje desne obale

Jedan od audiosnimaka je izvještaj o početku agresije na Mostar, objavljen u Večernjem dnevniku Radija BiH, emitovanom 9. maja 1993. godine.

“U Mostaru su jutros oko 4 sata počele ulične borbe koje još traju, a izazvane su napadom postrojbi HVO-a i regularne Hrvatske vojske na jedinice i objekte Armije BiH i Republičkog ministarstva unutrašnjih poslova. Iz naselja Bijeli Brijeg, Panjevina, Zahum i drugih protjeruju se čitave porodice, dok se muškarci odvode na stadion Veleža, saopštava Glavni štab Armije BiH u Mostaru”, navedeno je u Večernjem dnevniku Radija Bosne i Hercegovine.

U saopštenju Glavnog štaba, kako je istaknuto, napominje se da je etničko čišćenje desne obale Neretve u toku, dok Radio postaja Mostar istovremeno emituje lažna saopštenja.

“Slijed događaja, odnosno hapšenje vojno sposobnih muškaraca te progon porodica sa njihovih vjekovnih ognjišta govori o još jednoj genocidnoj odluci vlade tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Komanda 4. Korpusa poziva sve rodoljube i građane Mostara da ne napuštaju svoje domove, ali i sve građane patriote da se aktivno uključe u odbranu grada”, navodi spiker Radija BiH.

Emitovan je i dio sa konferencije za novinare prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, koji je rekao da ne može povjerovati u vijesti koje pristižu iz Mostara.

– Dolaze vijesti o hapšenju, privođenju muškaraca muslimanske nacionalnosti na neki stadion i odvođenju žena i djece na drugu stranu Neretve. Takve vijesti dolaze u koje mi još uvijek ne možemo da povjerujemo. Jutros sam uputio usmenu poruku predsjedniku Republike Hrvatske Franji Tuđmanu, koji je rekao da će upotrijebiti svoj utjecaj da se u gradu na Neretvi situacija smiri – kazao je Izetbegović.

U nastavku izvještaja, dopisnik Radija BiH naglasio je da HVO ne dopušta UNPROFOR-u ulazak u grad, koji HVO tuče tenkovima, minobacačima, PAT-ovima, PAM-ovima, a u poslijepodnevnim satima i topovima.

“Gore mnoge kuće i automobili, granate HVO-a pogodile su zgradu u kojoj su ranjenici Armije i MUP-a BiH, zatim kola Hitne pomoći, u kojima su ubili medicinsku sestru”, rekao je u svom potresnom javljanju reporter iz Mostara, dok se njegov glas povremeno gubi u lošoj vezi uspostavljenoj preko radioamatera, čija je uloga u ratu bila nemjerljiva.

Napad na zgradu “Vranice”

Drugi Kajanov audiosnimak je dio iz Dnevnika Radija BiH, također od 9. maja 1993., posvećen snažnom napadu HVO-a na zgradu “Vranice” u Mostaru, kada je uništen Radio BiH – Ratni studio Mostar, kojeg su stanovnici Mostara smatrali rijetkim svjetlom na kraju tunela mostarskog ratnog pakla.

“Snage HVO-a i Hrvatske vojske uništile su Radio BiH – Ratni studio Mostar. Do ovog trenutka informacije kojima raspolažemo govore da je nekoliko urednika, novinara i tehničara s tog medija odvedeno u nepoznatom pravcu. Apelujemo na međunarodne organizacije u Mostaru, kao i u BiH i inostranstvu da pomognu kako bi se doznala sudbina naših kolega koje su zarobile i odvele postrojbe HVO-a”, ističe se u tadašnjem Dnevniku Radija BiH.

Zloglasna naredba

„Mnogi zaboravljaju, ili se prave ludi, da je u Mostaru tokom maja 1993. s frekvencija Hrvatske radiopostaje Mostar odzvanjala naredba da ‘Muslimani moraju izvjesiti bijele čaršafe i krpe na prozore i staviti bijele trake na ruku’, naveo je Kajan jutros na Facebook profilu.

Naglašava kako te strašne riječi nije zaboravio, kao i da imenom i prezimenom zna one koji su ih upućivali.

„Zna ih cijeli Mostar. Neka se stide oni koji su pozivali na mržnju i strah. Oni znaju kako spavaju sve ove godine! Kada ih sretnem u gradu, sklanjaju se u stranu i obaraju poglede. Jer znaju da znam! A znaju i hiljade mojih sugrađana… Znaju! Nažalost, nikada nisu odgovarali pred licem pravde za veliko zlo koje su nanijeli stanovnicima Mostara. Ostaje nada da će odgovarati pred Božijom pravdom. A veće nema! Objavljujem samo jedan primjer komentara onih koji su tokom rata i poraća radili na Hrvatskoj radiopostaji Mostar“, naveo je Kajan u opisu trećeg audiosnimka iz maja 1993. godine.

face.ba

0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x