Erdgoan žestoko odgovorio SAD: Genocid je u našoj vjeri zabranjen

  • Nazivaju ih (Sirijsku nacionalnu vojsku, op. a.) “teroristima”. Ko to radi? SAD. Upravo su oni vlasnici te teritorije, oni brane svoju teritoriju, kako ih možete nazivati teroristima – upitao je Erdgoan.

Dodao je kako je u toku operacije “Izvor mira” do sada neutralizirano najmanje 900 osoba.

  • U okviru operacije “Izvor mira” na prostoru od 4.219 kvadratnih kilometara oslobodili smo 558 naseljenih područja, neutraliziravši pri tome najmanje 900 terorista – rekao je Erdogan te je podvukao da će Turska “ako bude potrebno, proširiti prostor sigurne zone na sjeveru Sirije”.

Erdogan se obratio zemljama koje daju “podršku terorističkim ogranizacijama”, prvenstveno Evropi, te poručio:

  • Pravite grešku. Budite sigurni da će se zmija terorizma, koju danas hranite svojim rukama, prije ili kasnije, okrenuti i ugristi i vas. Jasno nam je da se sada izmotavate kako ne biste primili teroriste koji su vaši građani. Unutar ISIS-a ima vaših terorista. Kažemo vam da ih preuzmete, vi bježite i ne želite to uraditi – rekao je Erdogan.

Naglašavajući kako je takvo odbijanje, zapravo, i stvar karaktera, Erdoan je nastavio:

  • Oni nikada nisu bili uz žrtve i potlačene, uopće nemaju namjeru za takav korak. Oni samo znaju ubijati, samo znaju prodati oružje. Ustaju samo kada čuju riječ “nafta” i kreću se u tom pravcu, tu nikada ne odustaju. Jer, kap nafte znači im mnogo više od prolivene krvi hiljada ljudi.

Erdogan je u vezi sa svojom posjetom Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koja je planirana za 13. novembar ove godine, kazao kako još nije donio odluku te kako je to pod upitnikom.

Osvrnuo se i na odluku Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država, koji je prihvatio nacrt rezolucije, kojim su dešavanja iz 1915. godine okarakterizirana “genocidom”.

  • Zemlja čija je historija umrljana genocidom, ropstvom i eksploatacijama, nema pravo na riječ niti davanje lekcija Turskoj – rekao je Erdgoan te je dodao:
  • U našoj vjeri, genocid je zabranjen. Tu optužbu smatramo najvećom uvredom našoj naciji.

Nema poruka za prikaz