Esmeralda Škrijelj pogađa koševe na terenima Luksemburga

Esmeralda Škrijelj, poznato ime bh. košarke od prije nekoliko godina, nekadašnja članica mlade reprezentacije, danas loptom pogađa koševe na terenima oko Mammera, gradića u centralnom Luksembourgu. Rođena je baš u Luksembourgu prije 25 godina, u državi u koju su njeni roditelji stigli krajem osamdesetih. Košarka je bila prva ljubav, zbog koje su je primijetili i u zemlji porijekla.

“Kad sam imala 17,5 godina reprezentacija Bosne i Hercegovine me je pitala da igram za njih. I naravno da sam ja sam rekla ‘da’, jer to je za mene bila velika prilika, jer sam željela u košarci da uspijem i stignem daleko. Kada sam se vratila sa Evropskog prvenstva, dobila sam državljanstvo Luksembourško, tako da sam bila pola pola. I onda nisam više mogla da nastupam za reprezentaciju Bosne, jer sam ovdje počela da radim, tako da nisam mogla imati slobodnih dana. I onda me pitala Luxembourška reperezentacija, a ja sam htjela da igram na većem nivou, tako da sam rekla rekla ‚da‘, da bih mogla tu da nastupam”, rekla je Škrijelj.

Esmeralda igra za lokalni klub Amical Steinsel i dio je prvog tima reprezentacije Luksembourga. Jedna je od najzapaženijih u državi, možda baš zbog toga što je navikla na drugačiju igru.

“U Bosni je fizički i mentalno sasvim druga igra, brza igra, fizički se igra i takmičenja su veoma teška. Ovde kad se proba da se igra sa brzinom, više je sa šutevima za trojku, jer ispod koša smo male naspram drugih nacija. Tako da sam ja fizički spremna da igram ovdje, ali nije isti stil košarke”, istakla je.

Iako su joj uzori svjetski poznati košarkaši, kakav je Kobi Brajant, ne zaboravlja ni nekadašnje saigračice – pojedine su joj uzori, a neke bi voljela da vidi uz sebe u Luksemburgu.

“Imala sam saigračice koje i sada pratim. Marica Gajić je jedna od igračica koje volim pratiti”, kazala je.

Iako afirmisana sportistkinja, Esmeralda smatra da je tek na početku karijere. Planovi su ambiciozni, ali i dostižni. Sebe jednog dana vidi kao trenera, ali ne još.

“Zasad mislim da igram i željela bih da igram još nekoliko godina. Da postigem još neke šampionate, još i kup. Nije mi dovoljno titula koje sam do sada dobila, već želim i dalje pobjeđivati. Na sam vrh”, poručila je.

N1

Nema poruka za prikaz