EU da prestane obmanjivati Tursku u vezi sa članstvom

Podijelite ovaj članak:

Siarto, koji se danas u Budimpešti sastao sa šefom turske diplomatije Mevlutom Cavusogluom, naglasio je da njegove kolege iz većih članica EU odbijaju članstvo Turske na sastancima iza zatovrenih vrata, ali o tome ne govore javno.

“Ukoliko je to stav određenih zemalja, zašto o tome onda ne govore jasno i zašto obmanjuju Tursku o nečimu što se neće desiti. Ukoliko je članstvo nemoguće, onda treba da govorimo o sveobuhvatnom partnerstvu”, istakao je Siarto.

Šef mađarske diplomatije pohvalio je ulogu Ankare u sprečavanju da blizu 4,5 miliona migranata, uglavnom iz Sirije, a koji se trenutno nalaze u Turskoj, dođu do Evrope.

Prema njegovim riječima, bezbjednost današnje Evrope počinje u Turskoj.

Cavusoglu je u obraćanju novinarima rekao da Turska i SAD pokušavaju da dogovore datum moguće posjete američkog predsjednika Donalda Trumpa u vrijeme kada postoji dubok spor između saveznika iz NATO-a jer je Ankara odlučila da kupi ruski protivraketni sistem “S-400”.

Amerika tvrdi da “S-400” predstavlja prijetnju programu borbenih aviona “F-35”, čiji je partner u proizvodnji Turska.

Turski ministar spoljnih poslova naglasio je da tursko-američki odnosi nisu samo povezani sa “F-35” i “S-400”, već treba i da se razgovara o brojnim regionalnim i bilateralnim pitanjima, uključujući povlačenje vojnika SAD iz Sirije.

Cavusoglu je ponovio da Turska ne vjeruje da ruski sistem predstavlja prijetnju po program vojnih aviona “F-35” i da je Ankara predložila formiranje zajedničkog komiteta radi razmatranja mogućih rizika.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x