EU prihvatila zahtjev Velike Britanije za odgodu Brexita

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk saopćio je da je Evropska unija (EU) prihvatila zahtjev Velike Britanije za fleksibilnu odgodu izlaska zemlje iz Unije (Brexit) do 31. januara naredne godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Tusk je na Twitteru saopćio da je svih 27 članica prihvatilo britanski zahtjev za odgodu Brexita.

On je najavio da će odluka uskoro biti i zvanično objavljena u pisanoj formi.

Shodno odluci, Velika Britanija je dobila fleksibilnu odgodu, što znači da može napustiti EU i prije zadanog roka ako sporazum o Brexitu bude ranije odobren u parlamentu.

Velika Britanija je na referendumu 2016. godine izglasala odluku o napuštanju Evropske unije. Prvobitno se Brexit trebao dogoditi 29. marta ove godine, ali je rok produžen nakon što britanski parlament nije prihvatio sporazum koji je britanski vlada postigla s liderima Evropske unije.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson najavljivao je da će se Brexit dogoditi u planiranom roku do 31. oktobra. Uspio je nedavno postići i novi sporazum s liderima EU o budućim odnosima između dvije strane, ali nije uspio u to uvjeriti i britanski parlament.

Poslanici u Parlamentu Velike Britanije glasali za odlaganje odluke o tome hoće li podržati vladin dogovor s Europskom unijom. Time su spriječili vladin plan za napuštanje europskog bloka 31. oktobra i obavezali premijera Johnsona da traži odgodu Brexita. Sporazum o Brexitu će ići na ratifikaciju i u parlamentima svih članica Evropske unije.

Nema poruka za prikaz