Evo kako izgleda prijedlog sporazuma o rotirajućem gradonačelniku u Mostaru

U nastavku pogledajte prijedlog sporazuma o rotiranju na mjestu gradonačelnika Mostara koji je danas Bh. blok predložio strankama koje su zastupljene u Gradskom vijeću Grada Mostara.

Prijedlog Bh. bloka prvi je predložio SDP-ov državni parlamentaraca da bi ga prihvatili lideri SDP-a i Naše stranke Nermin Nikšić i Predrag Kojović. Sporazum je prihvatila SDA, ali je odbio HDZ.

“U skladu sa Poglavljem II Statuta Grada Mostara i Poglavlja VI. i VII. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Mostara, usaglasili smo se o sljedećem:

Vijećnici Koalicije za Mostar, HDZ-a, BH Bloka i PMP-a u Gradskom vijeću Grada Mostara podržat će izbor kandidata Koalicije za Mostar, koji će funkciju gradonačelnika Grada Mostara obavljati najkasnije do 1.5.2022. godine, do kojeg datuma će podnijeti ostavku na funkciju gradonačelnika, o čemu će prije preuzimanja mandata potpisati izjavu kojom se na to obavezuje.

Po podnošenju ostavke iz prethodnog člana, prilikom izbora novog gradonačelnika, vijećnici Koalicije za Mostar, HDZ-a, BH Bloka i PMP-a u Gradskom vijeću Grada Mostara će podržati izbor kandidata za gradonačelnika kojeg predloži HDZ i koji će funkciju gradonačelnika obnašati narednih 15 mjeseci, do kada će podnijeti ostavku, o čemu će prije preuzimanja mandata potpisati izjavu kojom se na to obavezuje.

Po podnošenju ostavke iz prethodnog člana, prilikom izbora novog gradonačelnika, vijećnici Koalicije za Mostar, HDZ, BH Bloka i PMP-a će podržati izbor kandidata za gradonačelnika kojeg predloži BH Blok i koji će funkciju gradonačelnika obnašati do isteka mandata, odnosno do idućih izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara.
Podrške navedene u prethodna tri člana odnose se na sve krugove glasanja”
, stoji u prijedlogu Bh. bloka.

Prateći razvoj situacije na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara dio stranaka će krenuti u njegovu implementaciju. Zbog usuglašavanja oko ovog novog momenta sjednica vijeća je prekinuta.

Danas je Gradsko vijeće trebalo nastaviti izbor gradonačelnika, a u drugom krugu izbor je ostao na dva imena, Mariju Kordiću i Zlatku Guzinu. No, kako je sjednica odgođena za ponedjeljak, pitanje je kako će izbor teći na sljedećoj sjednici, prenosi Klix.

Nema poruka za prikaz