Faruk Dević je novi predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) je dobio novo rukovodstvo. Za novog predsjednika je izabran Faruk Dević, student Pravnog fakulteta.
Kako su saopćili iz SPUS-a, sjednica Skupštine na kojoj je izabrano novo rukovodstvo je održana jučer u skladu s epidemiološkim mjerama.

Novoizabrani predsjednik je poručio da će se boriti za bolji status koji studenti, kako je naveo, zaslužuju i poboljšanje kvaliteta obrazovnog procesa.

Kao zaključak Skupštine je predložio hitnu uspostavu nastavnog procesa za studente na medicinskoj grupaciji, zakonsko rješavanje problema nagrađivanja najboljih studenata i zabranu pranja diploma te konačno donošenje Zakona o studentskom standardu u Kantonu Sarajevo.

Za zamjenika predsjednika izabrana je Merjema Srna, studentica Mašinskog fakulteta, za sekretara Ismir Halać, student Pravnog fakulteta te za Studenta pravobranioca Elma Redžović.

Usvojena je i odluka o udruživanju u Uniju studenata Federacije Bosne i Hercegovine, za koje su istakli da je zajedničko studentsko entitetsko tijelo, sa ostalim krovnim studentskim organizacijama javnih univerziteta. U SPUS-u se nadaju da će ovo tijelo biti formirano čim prije.

Kako su naglasili, novi saziv rukovodstva SPUS-a se može pohvaliti time da više od pola novoizabranih članova Izvršnog odbora dolazi iz kategorije najboljih studenata sa prosjekom iznad osam.

Izvor: Klix.ba

Nema poruka za prikaz