Fatima-al-Fihri, žena koja je osnovala prvo sveučilište na svijetu


Fatima al-Fihri bila je muslimanka iz Tunisa, rođena u trgovačkoj porodici koja je cijenila žensko obrazovanje. U marokanskom gradu Fezu, Fatima al-Fihri osnovala je džamiju koja se razvila u poznato sveučilište al-Qarawiyyin. Danas je prepoznat kao najstarije postojeće sveučilište na svijetu.

Za života Fatima je nazivana “majkom dječaka”. Prema historičaru Mohammedu Yasseru Hilaliju, “ovaj nadimak vjerovatno proizlazi iz njene dobrotvorne organizacije i činjenice da je uzela studente pod svoje okrilje.”

Kada je naslijedila ogromnu količinu novca u vrijeme kada su joj otac i suprug umrli, odlučila je da ga iskoristi za izgradnju džamije koja je hitno trebala njenoj muslimanskoj zajednici u Fezu, dovoljno velike da stane u sve veći broj vjernika.

Univerzitet al-Qarawyyin, prema UNESCO-u i Guinnessovim svjetskim rekordima smatra se najstarijim univerzitetom na svijetu koji još uvijek djeluje, koji je prethodio prvim evropskim univerzitetima. Datum reference je godina kada je al-Qarawiyyin osnovana kao džamija, što implicira da se njen obrazovni karakter vraća u njene početke. 
Među njenim diplomcima je nekoliko pjesnika, Faqîhs (muslimanski pravnik), astronoma i matematičara iz cijele regije. Poznata su imena historičara Abdurahmana Ibn Halduna, doktora i filozofa Abu Walida Ibn Rushda, andaluzijskog liječnika Musa Ibn Maimonoua i Gerberta iz Aurillaca, koji je postao papa Silvester II.

Nema poruka za prikaz