(FOTO) Godišnjica Saveza bosanskih škola BiH u Stuttgartu: Priznanje istaknutim aktivistima i nastavnicima

Povodom desetogodišnjice od aktiviranja projekta Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana Bosne i Hercegovine u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti te sedmogodišnjice od osnivanja Saveza bosanskohercegovačkih škola (Verband bosnisch-herzegowinischer Schulen e. V.), sa sjedištem u SR Njemačkoj, u Stuttgartu, na manifestaciji „Jedna si jedina – Bosna i Hercegovina“ – tradicionalnim susretima dopunskih škola BiH koji su 7. jula 2019. godine održani u Stuttgartu, uručena su priznanja aktivistima i aktivistkinjama BiH koji rade na ovom projektu te nastavnicima i nastavnicama u bosanskim školama.

Zahvalnice za dugogodišnje aktivnosti, doprinos očuvanju maternjeg jezika i saradnju sa Savezom dobili/e su: Fatmira Babić iz Heubacha, Asima Halavać i Amina Salkić iz Mannheima, Azra Durić iz Ludwigsburga, Nataša Mrkić iz Waiblingena, Reuf Avdić, Nedžma Ćatić i Faruk Hot iz Ingolstadta, Fahrudin Umihanić, Muhamed Aganović, Vildana Majstorović, Hazim Pjanić, Amira Ribić, Nedžad Solunović i Ajdina Bešić iz Stuttgarta, Senada Herak-Nuhić iz Sindelfingena, Nafa Hamidović iz Oberlenningena, Pašo Fetić iz Kirchheim Tecka, Jasmin Čaušević i Ismeta Handanović iz Ulma, Mina Imširović i Alma Islamagić iz Augsburga, Ismet Hasanović, Alija Dautović, Fehim Okanović, Elvis Salkanović i Husein Huska Ismailović iz Minhena, Edina Smajlović iz Rosenheima, Mirsad Puzić iz Saarbrückena, Fatima Kahrimanović, Aida Đulić, Selma Šabić i Alija Đulić iz Rottenburga, Muhamed Imširović, Anela Alibašić, Šahzudin Žilić i Lejla Joldić iz Hamburga, Mirela Dedaić iz Karlsruhea, Hajra Delić iz Berlina, Šimo Ešić iz Wupertala, Jagoda Iličić iz Tuzle, Jasmina Begović i Envera Jusić iz Schwäbisch Gmünda, Dag Đumrukčić i Sanela Dumanjić iz Sarajeva, Generalni konzulat BiH u Stuttgartu i KUD „Mladi biseri“ iz Stuttgarta.

image
Ismeta Handanović, Mirza Husić i Fatmira Babić, sa učenicima iz Ulma

– Projekat Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana Bosne i Hercegovine u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti aktivirali smo 2008. godine iz bojazni da se ne pogubimo po tuđem svijetu i potpuno ne asimiliramo u strana društva. Savez dopunskih škola Bosne i Hercegovine osnovan je i počeo s radom u maju 2012. godine, s jednim jedinim ciljem: podrška učenju maternjeg jezika djece građana BiH u dijaspori i očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti, te jačanje veza sa domovinom – Bosnom i Hercegovinom. U periodu od 2008. godine postignuto je mnogo korisnih rezultata.

Na ideju i uz podršku Saveza do danas je, samo u SR Njemačkoj osnovano više od 40 bosanskih škola, u Italiji 4, u Belgiji 3, u Danskoj dvije, a projekat osnivanja dopunskih škola BiH zaživio je i u Americi, Australiji i Kanadi. Sami smo krenuli u projekat, ne čekajući da država ili neko treći riješi naš i problem naše djece. Uradili smo i radimo ono što je do nas. Aktivnosti Saveza u Njemačkoj odavno prevazilaze oblike volontarizma i dovedene su na nivo kada naša matična država treba da se aktivnije uključi i sistemski reguliše ovu oblast, prvo organizaciono, a onda i s našim domaćinima, predstavnicima njemačkih pokrajina koje su nadležne za oblast dopunskog obrazovanja na maternjem jeziku djece stranaca. Bez adekvatnijeg uključivanja nadležnih ministarstava u BiH u regulisanje ove oblasti, bojim se da sami nećemo uspjeti uraditi sve ono što bi trebalo i da će u dijaspori biti sve više djece i mladih iz BiH ili porijeklom iz BiH koji slabo ili nikako ne govore bosanski, hrvatski i srpski jezik. Koristim i ovu priliku da još jednom zahvalim svima koji su na bilo koji način pomogli i pomažu ovaj projekat. Ma gdje u svijetu živjeli, naša ljudska obaveza je da sačuvamo svoj jezik, identitet i veze sa domovinom, kaže Haris Halilović, predsjednik Saveza dopunskih škola BiH, bivši generalni konzul BiH u Stuttgartu.

MojaBiH

0
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare