Foto safari na srednjovjekovnoj tvrđavi Vranduk

Podijelite ovaj članak:

Na srednjovjekovnoj tvrđavi Vranduk kod Zenice danas će biti održan Foto safari u organizaciji Društva novinara Bosne i Hercegovine i u saradnji s Muzejom grada Zenica i Školom fotografije Dijane Muminović.

Učesnici će biti polaznici škole fotografije i fotoreporteri iz tog kraja koji će imati zadatak da fotografišu tvrđavu koju nije uspio pokoriti ni Eugen Savojski, a naknadno će biti odabrane fotografije za izložbu koja će biti postavljena u Muzeju grada Zenice početkom aprila, a potom će gostovati i u drugim bh. gradovima.

To će biti dobra prilika i za promociju onoga što rade fotoreporteri fotografi, članovi Društva, ali i Društvo koje je pokazalo da je jedino koje pomaže ljude koji se bave novinskom, dokumentarnom i umjetničkom fotografijom.

Osim 35-godišnje Dijane Muminović koja živi na relaciji BiH – SAD, koja je u svojoj karijeri imala nekoliko samostalnih izložbi u obje zemlje, gdje se izdvaja samostalna izložba u zgradi Kongresa SAD-a, a dobitnica je, između ostalog, nagrada fondacije Alexia, Photophilantrophy i Bob Bexter (NPPA), učesnicima Foto-safarija na Vranduku će se obratiti i održati kratko predavanje fotoreporter Oslobođenja Muhamed Tunović – Badi, slobodni reporter i snimatelj Ahmed Begičević – Sini i Slobodan Rašić – Bobara, autor brojnih izložbi dokumentarnih i umjetničkih fotografija, jedan od najposvećenijih hroničara Banje Luke.

Foto-safari na Vranduku će otvoriti predsjednik DNBiH Faruk Zupčević.

S obzirom da Muzej grada Zenica ima svoje aktivnosti taj dan na Vranduku, zajednički će biti organizovan obilazak tvrđave gdje će u njihovoj režiji biti održane srednjovjekovne igre, srednjovjekovni koncert i ručak u Bosanskoj kući.

Muzej će finansijski pomoći izradu fotografija sa foto-safarija koje će odabrati tim na čelu sa reporterom i snimateljem BHT1 i FTV Jazidom Ahmetkadićem, kao i postavku izložbe koja bi trebala biti početkom aprila u Zenici, a nakon toga i gostovati po drugim gradovima.

Fotografije će biti vlasništvo Muzeja ali će ih po potrebi ustupati Društvu novinara BiH, najavljeno je iz te organizacije.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x