Francuski gradonačelnik uredbom propisao ‘sedmicu dana radosti’

Načelnik općine na zapadu Francuske uredbom je propisao stanovnicima da imaju ‘biti veseli’ sedmicu dana u oktobru u vrijeme lokalnog festivala u kojem je zabranjeno čitanje knjiga i priča s nesretnim završetkom i slušanje tužne muzike.

Freddy Riffaud, nestranački načelnik općine Essarts-en-Bocage (9.000 stanovnika), objavio je “službenu gradsku odluku” kojom će se od 5. do 11. oktobra održati prvi glazbeni festival “Radosnog grada”.

“Uzveši u obzir brzinu kojom se negativne emocije šire i razaraju”, a što donosi “povećanu opasnost za rast lošeg raspoloženja s dolaskom jeseni i smanjenjem broja sunčanih dana”, pozvao je stanovnike “da na svoj teritorij ne prime nikoga tko bi mogao pomutiti izražavanje radosnih osjećaja”.

Odlukom od 13. septembra “zabranuje se emitiranje muzike koja bi mogla zvučati depresivno ili tužno, filmova, priča ili knjiga koje nemaju sretan kraj”. Stanovnike je pozvao da “proizvode endorfin, hormon sreće, tako što će se smijati najmanje tri puta na dan”.

Freddy Riffaud koji pola radnog vremena odrađuje u informatičkom sektoru, objasnio je da je u zemlji “previše sumornog raspoloženja” pa je njegova uredba doprinos nastojanju da se “probudi duh radosti” u komercijalnoj djelatnosti i stanovništvu njegove općine.

Nema poruka za prikaz