Godišnjica masakra na Alipašinom Polju – Sjećanje na ubijene u redu za hljeb

Delegacija Kantona Sarajevo položila je cvijeće na mjesto masakra na Trgu solidarnosti do broja 14 na Alipašinom Polju, u znak  sjećanja na ubijene u redu za hljeb  prije 27 godina. 

Na današnji dan 1992. godine granata ispaljena s položaja tzv. Vojske RS-a usmrtila je 11 i ranila 53 civila Sarajeva dok su čekali u redu za hljeb.

Ubijeni su Rifet Bahtić, Jasmin Đozo, Muniba Ganija, Nermin Gušić, Zoran Kafedžić, Sadrija Krasnići, Nadežda Puljić, Daniel Turkelj, Edin Uzunović i dvije neidentificirane osobe.

Na mjesto masakra cvijeće su položili i članovi porodica, prijatelji i komšije ubijenih, delegacije Grada Sarajeva i Općine Novi Grad, te predstavnici Savjeta Mjesne zajednice Alipašino Polje A-1, Unije civilnih žrtava rata KS-a, AntiDayton pokreta, građani i predstavnici političkih partija.

– To je bio prvi od tri masakra koje je počinila agresorska vojska na Alipašinom Polju tokom opsade Sarajeva. U novembru 1993. ispaljena je granata kojom su ubijeni učiteljica i učenici na Trgu ZAVNOBiH-a, a godinu poslije desio se i treći masakr u kojem je agresorska granata usmrtila djecu na sankanju u Bosanskoj ulici – navodi Pres-služba KS

Nema poruka za prikaz