Goražde bogatije za izletište, jedinstven pogled na Drinu (VIDEO)

Vidikovac, jezerce, šadrvani, park za djecu i brvnara koja će biti izložbeni prostor, ali i mjesto za informisanje, neki su od sadržaja koji dočekuju prve goste, a planirano je i proširenje sadržaja.

Broj posjetilaca sve je veći, posebno u dane vikenda i za praznike. Iz JP “Bosanskopodrinjske šume” kažu da su zadovoljni, da je postignut cilj, te da će nastaviti sa ulaganjem, u zavisnoti od potreba stanovništva Goražda i okoline, al i turista.

Šefica sektora za uzgoj i zaštitu šuma u ovom preduzeću Zibija Mehić Feni je kazala da je botanička bašta završena krajem maja i da je Posestra sada interesantna cjelina.

– Zasadili smo oko 50 različitih vrsta drvenastih biljaka i grmolikih formacija. Urađene su staze, šetalište kroz botaničku baštu – navela je Mehić.

Na lokalitetu Posestre, najavila je, planirano je proširenje turističkog sadržaja.

– Planiramo izgraditi fudbalsko igralište, odbojkaško već postoji, te biciklističke i pješačke staze, ali i adrenalinske parkove – ističe.

Takvom ponudom, smatra, bio bi zaokružen taj dio turističke priče Goražda i Bosanskopodrinjskog kantona. Na prostoru Posesre u protekle dvije godine realiziran je projekt nazvan ”Memorijalna šuma – Srebrenica 8.372” , kada je zasađeno drvo za svakog stradalog Srebreničanina.

– Cilj tog projekta je da se ne zaboravi stradanje Srebreničana. Uradili smo i ‘Cvijet Srebrenice’ i informativne table koje daju podatke o stradanju. Šuma je zasađena na više od tri hektara – podsjetila je Mehić.

Kaže da su ideju realizirali učenici, institucije, udruženja, te zintereirani iz BiH i inostranstva. Smrča, jasen, divlja trešnja i bijeli bor, zasađeni su u čast naroda koji je stradao u genocidu.

Nema poruka za prikaz