Gorušanović-Butigan odustala od kandidature za predsjednicu VSTV-a

U Sarajevu je nastavljena sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH. 

Članica Vijeća Berina Alihodžić predložila je Sanelu Gorušanović-Butigan sudiju Općinskog suda u Sarajevu, ali ona je to na prvu odbila.

– Mislim da je moja odluka konačna, imam vremena da pomognem ovoj instituciji, ali ne kao predsjednica – istakla je Gorušanović – Butigan.

Srđan Forca je bio prijedlog članice VSTV-a Jadranke Stanišić.

– Želim nedvosmisleno kažem da prihvatam kandidaturu. Nakon 30 godina rada u pravosuđu mislim da mogu da se u ovo uključim. Prihvatam ovu kandidaturu – kazao je Forca.

Halil Lagumdžija također na sjednici prihvatio je kandidaturu, ističući da je svjestan težine tog posla.

– Preko 25 godina sam u pravosuđu. Bio sam i predsjednik suda u Goraždu. Sudio sam sve referate. Radio sam i sudski registar. Po dolasku na Sud BiH raspoređen sam na odjel za organizirani kriminal – kazao je Lagumdžija.

Član Vijeća Slavo Lakić predložio je da se neko od žena kandiduje za člana, te je predložio Biljanu Simeunović iz Tužilaštva BiH.

– Žena koja je uporna u svo radu, strpljiva. Bilo bi fer da imamo i ženu kao kandidata – kazao je Lakić.

Članica Vijeća Biljana Simeunović kazala je da je iznenađena prijedlogom.

– Mislim da ću prihvatiti tu kandidaturu a uime svih tužioca. Možda i jeste vrijeme da tužioci budu na toj poziciji. Akcenat jeste na borbi protiv korupcije i da veliki posao na tužiocima pa onda na sudijama – kazala je Simenunović.

Pressmedia.ba

Nema poruka za prikaz