Gradonačelnik Kasumović vratio ključeve zeničke „Sinagoge“ Jevrejskoj zajednici BiH

U Gradskoj upravi Zenice upriličen je prijem za predstavnike Jevrejske zajednice BiH i Jevrejske opštine Zenica. 

Domaćin prijema je bio gradonačelnik Fuad Kasumović, a prijemu su prisustvovali Elma Softić – Kaunitz, generalni sekretar Jevrejske zajednice BiH i Josip Udiljak, predsjednik Jevrejske opštine Zenica. 

Povod je ustupanje objekta „Sinagoga“ Jevrejskoj zajednici Bosne i Hercegovine na privremeno korištenje. 

Gradsko vijeće Zenica je na sjednici održanoj u februaru ove godine donijelo Odluku o preuzimanju zgrade „Sinagoga“ iz posjeda JU Muzej grada Zenice. 

Sretan sam što smo u prilici da vam ustvari vratimo „Sinagogu“. Zbog složenih zakonskih procedura još uvijek nismo u mogućnosti da zgradu predamo u trajno vlasništvo Jevrejske zajednice BiH. Objekat ustupamo bez naknade na privremeno korištenje do donošenja Zakona o restituciji. Osim toga, Grad Zenica će i dalje biti na raspolaganju Jevrejskoj opštini Zenica, jednako kao što je na raspolaganju drugim vjerskim zajednicama koje djeluju u našem gradu“, istakao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice. 

Generalni sekretar Jevrejske zajednice BiH Elma Softić – Kaunitz se zahvalila gradonačelniku Kasumoviću i Gradskoj upravi Zenice na ovoj pohvalnoj gesti. 

Istakla je da će objekat „Sinagoge“ biti iskorišten za kulturne aktivnosti koje će organizovati Jevrejska opština Zenica ili čak Jevrejska zajednica BiH i Jevrejska zajednica Sarajevo, napominjući kako se radi o impozantnom prostoru. 

Dodala je da je cilj da se prostor iskoristi za promociju zajedničkog života te kultura Jevreja i drugih naroda Bosne i Hercegovine.   

Gospođa Elma Softić – Kaunitz je posebno naglasila da je Grad Zenica jedina lokalna zajednica u našoj zemlji koja je Jevrejskoj zajednici BiH vratila neki njen objekat. 

 „Želim se zahvaliti gradonačelniku i Gradskom vijeću Zenica što su dali na upravljanje zgradu „Sinagoge“ Jevrejskoj opštini Zenica. Osim naše zajednice, koja inače broji 35 članova, prostorije će koristiti i Odbor za međureligijsku saradnju Zenica“, kazao je Josip Udiljak, predsjednik Jevrejske opštine Zenica. 

Zapisnik o primopredaji objekta „Sinagoge“ potpisali su Elma Softić – Kaunitz, generalni sekretar Jevrejske zajednice BiH i Adnadin Jašarević, direktor Javne ustanove Muzej grada Zenice, dok je gradonačelnik Fuad Kasumović simbolično predao ključ objekta generalnom sekretaru Jevrejske zajednice BiH.

1

Nema poruka za prikaz