Hahn najavio moguće sankcije političarima koji podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH

Odgovarajući u ime Junckera, Johannes Hahn, europski Komesar za proširenje i politiku susjedstva, poručio je da je perspektiva EU članstva data BiH kao državi, te da nepovredivost granica i dalje ostaje temeljni princip EU.

“Mi, takođe, očekujemo od svih političkih lidera da podrže odluke međunarodnih sudova i da se suzdrže od svih izjava ili radnji koje dovode sumnju nezavisnost ili nepristrasnost u postupcima odlučivanja”, naveo je Hahn, odgovarajući na pismo intelektualaca BiH.

Naglašava kako u EU nema mjesta zapaljivoj retorici, a kamo li veličanju ratnih zločinaca sa bilo koje strane, te da negiranje ili revizionizam protivriječi osnovnim evropskim vrijednostima.

Han podsjeća da je EU odlučna, u slučaju potrebe, nametnuti sankcije i zamrznuti imovinu i finansijske resurse osobama i njihovim saradnicima čije aktivnosti: 1. podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni ugled BiH; 2. ozbiljno prijete sigurnosnoj situaciji u BiH; 3. podrivaju Okvirni mirovni sporazum za mir i njegove anekse, uključujući i mjere koje propisuje taj sporazum.

Vijeće EU, za sada, nastavlja Hahn, nije utvrdilo neophodnost za posezanjem za takvim mjerama.

Za dalje kredibilno proširenje EU, koje će obuhvatati i zemlje Zapadnog Balkana, Hahn podsjeća kako je Komisija jasno naznačila da su napori, uloženi za pomirenje, ključni za mir i osiguranje trajne stabilnosti u regionu.

“Sve države nedvosmisleno se moraju posvetiti, kako riječima, tako i djelima, nadvladavanju nasljeđa iz prošlosti, postizanjem pomirenja i rješavanjem otvorenih pitanja prije pristupanja EU”, dodao je Hahn.

Sutra će biti predstavljen Izvještaj Europske komisije o napretku Bosne i Hercegovine, te ćemo saznati da li će se mijenjati status BiH po pitanju moguće kandidature za članstvo u EU, piše Oslobođenje.

Oslobođenje

Nema poruka za prikaz