Handke brani svoju podršku Srbiji

Austrijski pisac Peter Handke, kontroverzni dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu, branio je svoje angažovanje u korist Srba u vrijeme rata u bivšoj Jugoslaviji i rekao da se nikad nije klanjao pred Slobodanom Miloševićem.

“Ni u jednom trenutku se nisam klanjao (pred Miloševićem), ni u sebi, ni otvoreno”, rekao je 76-godišnji Austrijanac u intervjuu za list Die Zeit, prvi od kada mu je dodijeljena prestižna Nobelova nagrada za književnost u oktobru u kome govori o svom angažovanju.

“Vidio sam ga samo jednom, bio je zatvorenik u Haagu”, rekao je Handke u tom dugom intervjuu vođenom u Chavilleu, pariskom predgrađu gdje živi već godinama.

“Želio sam da ga čujem. Advokat bivšeg predsjednika me pitao da li želim sa njim da razgovaram. Slušao sam šta je on imao da kaže”, rekao je Handke.

Upitan o prisustvu na Miloševićevoj sahrani 2006. godine, što je izazvalo skandal, Peter Handke je rekao “naravno da sam bio tamo. Na jednim od posljednjih glasanja on se izjasnio za to da Jugoslavija ne bude rasturena. Njegov grob je takođe grob Jugoslavije. Jesmo li zaboravili da je ta država osnovana protiv Hitlerovog Rajha?”, pitao je on.

Handke je 1996. objavio pamflet “Pravda za Srbiju” koji je izazvao veliku polemiku, a 1999. je osudio NATO bombardovanje Srbije.

Dodjela Nobelove nagrade Handkeu izazvala je talas osporavanja, posebno na Balkanu gdje su i dalje duboke ratne rane, navodi AFP. Među onima koji osporavaju tu nagradu su preživjeli i rodbina stradalih u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Švedska akademija brani svoju odluku o dodjeljivanju Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu, navodeći da je Handke davao provokativne izjave, ali da nije podržavao krvoproliće.

Uručenje nagrada bit će 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela.

Nema poruka za prikaz