Hoće li verbalni sukob Nešića i Trivić omesti opozicione planove u RS?

Plan opozicije u Republici Srpskoj da sa snagama koje su okrenule leđa Savezu nezavisnih socijaldemokrata pokuša (SNSD) srušiti vladajuću većinu u ovom entitetu okupljenu oko SNSD-a, ozbiljno je doveden u pitanje verbalnim sukobom lidera Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenada Nešića i potpredsjednice Partije demokratskog progresa (PSP) Jelene Trivić.

Nešić je rekao da su pozvali Srpsku demokratsku stranku (SDS) i PDP na saradnju, ali da to onemogućava Jelena Trivić zbog svojih ličnih političkih ambicija.

Lider DNS-a Nenad Nešić označio je potpredsjednicu PDP-a Jelenu Trivić kao glavnu prepreku stvaranju nove skupštinske većine i promjenama u RS. S druge strane, Jelena Trivić ističe kako je Demokratski narodni savez zadnjih 20 godina bio u vlasti i radio isto što i SNSD, te da DNS tek treba da se dokaže da će zaista djelovati opoziciono.

Opozicioni SDS i PDP različito vide poziv DNS-a na zajedničko djelovanje u pravcu rušenja aktuelne vlasti u RS. Za SDS, saradnja sa DNS-om nije sporna. U PDP-u su sumnjičavi prema DNS-u.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ocijenio je optužbe Nenada Nešića na račun Jelene Trivić neprihvatljivim i nekorektnim.

Prema mišljenju političkog analitičara Velizara Antića, ne može se zanemariti da je DNS dvije decenije bio na suprotnoj strani, ali ni snaga ove stranke. Pomire li se ove suprotnosti, dodaje, opozicija će imati dobru šansu.

„Izlazak DNS-a iz te vladajuće koalicije, a DNS ima određenu podršku u biračkom tijelu u RS, u svakom slučaju ojačava kapacitet i potencijale opozicije. Tako da, ima zaista razloga da možemo da očekujemo promjenu 2022. godine“, smatra Velezir Antić.

Izvor: bhrt.ba

Nema poruka za prikaz