Hrvati masovno kupuju vikendice u Bosni i Hercegovini

Oglasnici u Republici Hrvatskoj, kako oni štampani, tako i elektronički, posljednjih mjeseci ponovno su zatrpani ponudom nekretnina iz Bosne i Hercegovine, posebno apartmanima i kućama za odmor na skijalištima, piše Slobodna Dalmacija.

Bile su dovoljne dvije zime bogate snijegom i minusima, kao i nešto bolja ekonomska situacija, da ljubitelji skijanja i drugih zimskih radosti ponovno živnu i krenu se interesirati, ali i kupovati u BiH.

Prije dvije godine stvari su krenule nabolje prije svega jer je lokalna vlast našla privatnog koncesionara za ski-centar i više nije lutrija hoće li raditi četverosjed i liftovi na obroncima Risovca između Vrana i Čvrsnice. Na Blidnju se danas tako opet gradi.

“Kada me pitate za cijenu nekretnina, tu vam nekog pravila nema. Neka prosječna cijena kvadrata zemljišta se kreće oko 20 konvertibilnih maraka, ali nije isto radi li se o placu od 200 ili 500 kvadrata, jer su veći skuplji. Što se tiče stambenih kvadrata u namještenim planinskim kućama, oni su tu negdje oko 600 maraka prosječno, dok se za roh-bau traži oko 300 KM”, pojašnjava vlasnik agencije za promet nekretninama.

Istim tempom gradilo se prije 10-ak i više godina i na Kupresu, koji kao i Blidinje nazivaju – hercegovačkim Alpama. Zbog istih razloga je stalo, ali i ponovno oživjelo.

“Sada je pravo vrijeme za kupnju nekretnine jer su cijene niže nego ikada”, kaže Dragan Kupreškić, privatni investitor i nastavlja:

“Tamo na vrhuncu, 2007. – 2008. godine kvadrat se kako na Čajuši, potezu smještenom lijevo od hotela Adria-ski, tako i samom Kupresu prodavao i do hiljadu eura po kvadratu, dok je na Jahorini išao i do dvije hiljade eura. Danas na Čajuši imate kvadrat u gotovoj apartmanskoj kući i visokom roh-bau, gdje je ostalo postaviti laminat, sanitarije, vrata i konvektore za grijanje, između 350 i 470 eura. Za nekih 20.000 eura možete dobiti vrlo dobar apartman, što je cijena osrednje garaže u Splitu i Zagrebu.

Kupcima iz Hrvatske stjecanje nekretnina u BiH olakšano je nakon što je 2017. godine između dviju država potpisan sporazum.

Više nema reciprociteta, kvota i slično, pa je dovoljna osobna karta i, naravno, novac na računu.

Prodaju nekretnina na skijalištima u BiH, nakon početnog dvoumljenja, počele su kreditno pratiti i banke.

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x