Humanitarna katastrofa na graničnim prelazima Maljevac i Izačić

Ako se već sad može reći da je BiH jednako Palestina, onda je Krajina, Zapadna obala te Palestine!
To što granična policija Hrvatske radi na ova dva granična prelaza se može opisati samo ovako kako stoji u naslovu. A da to rade namjerno, kao oblik nekog političkog pritiska, ili želje da stanovnike Bosanske Krajine, koji su uglavnom Bošnjaci, odvrati od puta kući, vidi se iz činjenice da su bez ikakvog razloga zatvorili prelaz Hadžijin potok. Taj prelaz je malo ublažavao tu katastrofu, ali su ga bez ikakvog objašnjenja zatvorili i otvorili neke u hercegovačkom kršu, kako bi njihovi “majorizirani” Hrvati mogli lakše do mora ili oni iz Hrvatske Gospi u posjetu.
Naša država to posmatra godinama. Mrcvarenje svojih građana, na suncu i temperaturi od 30-40 stepeni po osam sati ne bi nijedna država mirno posmatrala, ali ova posmatra i ne uvodi nikakve kontra mjere.
Zamislite takvu kolonu, gdje je velik broj žena i djece, nemaju toaleta, dovoljno tekućine, a njihovi policajci zatvore dvije trake i rade na jednoj, što polagahnije mogu i uživaju u tom mučenju?
Sve to pravdaju granicom Šengena, a svi ti ljudi iz kolone znaju da je do skora Hrvatska stajala na granici Šengena i da tako nije bilo na ulazu u Sloveniju. Što je najveći apsurd, većina tih iz kolone su evropski državljani, koji te muke prolaze skoro svake sedmice ili barem jednom u mjesecu!
Prenosimo integralno pismo jednog mještanina u blizini prelaza Maljevac, ne bi li se barem neko zacvenio od onih koji dođu u Krajinu kad su izbori, kad treba poslati inspekcije da opelješe krajišnike ili kad treba pozivati na mobilizaciju.
Mogla bi i njih jednom dočekati rampa!


Danas zelim pisati o Granicnom prelazu Maljevac.Rekoh sutra je Petak,kad ce nasi gasterarbajteri pohrliti svojim kucama,preko vikenda.Nebi ja to mozda ni pisao,da mi kuca nije tako blizu granice pa vidim svakog dana sta se desava,a posebno vikendom.Dakle,i ja sam godinama putovao i sve te muke prezivio pa sad mogu nesto realno reci o tome.Ono sto zelim posebno naglasiti da moramo pisati na fb i vrsiti pritisak na Ministre jedne i druge Drzave,dok ne ndju nacina,(a ima ih) o brzem prelasku granice.Pitam se jeli moguce da su ovdje i novinari zakazali,nece da dodju i pisu,a ima se o cemu.Da pisu o nehumanom cekanju i po 12 sati bez vode i hrane a i bez wc.Da su Politicari u tim kolonama bilo bi stotine novinara,a ovako samo kazem nek se srame i stide sto ovu sirotnju nevide.Jeli moguce da to nadlezni jedne i druge Drzave nevide, nije li to katasrofa,da tu nema ni sa jedne strane uradjen santarni cvor wc itd.Muskarci nekako malu nuzdu obave,stanu sa strane u kukuruzima ilji grmlju i to obave,a sta sa jadnim zenama i djevojcicama.Pa gospodo draga,nije to katastrofa,jeli vas imalo sramota.Ako tome dodamo koliko se sati zna cekati,to je onda jos veca humanitarna katastrofa.Oni koji radi i zivi u Dortmundu,Hamburgu,BerlinuFrankfutru,Kelnu,Bonu itd,treba im 12 sati voznje da dodju do Maljevca,a onda im treba 12 sati da predju granicu.Kad se stigne, tu nastaju kolone,nastaju protesti auto svirenom i to traje satima.Zar je moguce da to nitko necuje,nevidi ili se prave gluhonjemi na sve to.A ti nasi gasterabarteri ta sirotinja zuri svojim kucama i donose novac ovoj sirotinj,sto je tu da prezivi.Molim sve one koji se zele ukljuciti i pisati da to urade uljudno bez ikakva vredjanja,jer netreba nikug licno prozivati dok nedodje vrijeme za to.Moramo pisati sve dok Ministri jedne i druge Drzave ne sjednu i dogovore se.Ovdje imaju jos dva manja granicna prelaza koje treba pustati funkciju i problem bi bio rijesen na duze vrijeme.Toliko za ovaj put.Hvala…Tekst pisao gospodin Ibrahim Behrić..

Kan vara en bild av skidbacke
Foto: GPMaljevac

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x