I američki meteorolozi najavljuju veliku proljetnu oluju na Balkanu

U priču o vremenskoj prognozi i nadolezaćem nevremenu u Bosni i Hercegovini i na Balkanu, uključili su se i s posebnoj objavom meteorolozi američkog Accuweathera.

Američki meteorolozi pišu o velikoj proljetnoj oluji koja će u nedjelju i ponedjeljak zahvatiti dijelove Italije i Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju i Hrvatsku.

“Obilni pljuskovi uz mogućnost lokalnih poplava bit će najveća prijetnja, a štetu može pričiniti i olujni vjetar. Najveća mogućnost pojave poplava postojat će na istočnoj obali Italije i na zapadnim obroncima Dinarida”, izjavio je meteorolog Tyler Roys.

Također, postoji mogućnost aktiviranja klizišta na tom području, na što su napomenuli i naši stručnjaci na sastanku u Agenciji za vodno područje rijeke Save koji je održan u petak. 

Prema riječima Roysa ovakav tip ciklone češći je u zimskom dijelu godine i tokom ranog proljeća, te je vrlo neuobičajen za maj.

I na prognostičkom modelu ICON možemo uočiti zaista ekstremne količine oborina koje se predviđaju u dijelovima Balkana, piše Istramet.

U samo jednom 24-satnom terminu lokalno bi moglo pasti 150 mm kiše, a ponegdje čak i više!

Nakon zahladnjenja u višem gorju valja očekivati i snijeg, dok će se temperature zraka sniziti za više od 10 °C ispod uobičajenih vrijednosti za doba godine!

Što se tiče dugoročnih tendencija vremena, čini se kako će nas promjenjivo vrijeme pratiti “do daljnjega”, odnosno barem još 10-ak dana.

Nema poruka za prikaz