Biciklistička ruta duga 3.600 kilometara koja spaja Atlantik s Crnim morem

Podijelite ovaj članak:

Obale, rijeke, dvorci na putu od Atlantika do Crnog mora… sve to možete vidjeti na dva točka.

Jedna od najpopularnijih ruta za bicikliste u Europi jest EuroVelo 6 zbog predivnog okoliša kojim vodi putnike, a i odlične infrastrukture, a duga je 3.600 kilometara.

Prolazi kroz 10 zemalja, među kojima je i Hrvatska. Kreće od Francuske, preko Švicarske, Njemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije i Rumunjske do Bugarske, piše Punkufer.hr.

Osim kroz predivnu prirodu, ova ruta provest će vas i kroz gradove, od kojih i neke prijestolnice, poput Budimpešte, Bratislave i Beograda. A tu je i kulturno nasljeđe zbog kojega ćete se sigurno zaustaviti.

Kroz Njemačku nezaobilazno je mjesto crkva Ulm, najveća evangelička crkva i najviša crkva na svijetu. Ruta vodi i kroz austrijski Linz, grad umjetnosti koji je također i grad Linz tarta, za koji se tvrdi da je najstariji tart na zemlji.

Mađarska je poznata po svojim termama smještenim u historijskim zgradama od kojih neke datiraju i do Otomanskog carstva. Nakon dugog dana na 2 točka nema boljeg nego opustiti se u vrućoj vodi. Preporučujemo Rudas, Király and Széchenyi terme u Budimpešti.

Nakon dobrog odmora u termama uputite se dalje rutom prema Esztergomu, gradu gdje su se nekad krunili mađarski kraljevi. Ovdje i dalje stoji najveća bazilika u zemlji s vrlo dramatičnim pogledom na grad i rijeku Dunav.

Mađarska je puna bisera za otkrivanje na 2 točka, a Komárom je dom festivala Mediawave koji se održava svakog proljeća. Festival umjetnosti i jazza koji se održava u velikoj utvrdi, a u njoj je i muzej. Ovo mjesto osobito je zanimljivo jer je nakon 1. svjetskog rata podjeljeno na mađarski i slovački dio.

Stein am Rhein jedan je od najočuvanijih starih gradova Švicarske. Ovaj šarmantni gradić poznat je po svojim muralima i romantičkim uličicama. Utvrda Munot glavna je znamenitost švicarskog Schaffhausen već 400 godina, a s nje možete uživati u pogledu na stari grad i Rajnu.

Nije Mađarska jedina s termama u kojima možete uživati. Bad Zurzach otvorene su prije više od 100 godina, a danas su najveće terme na otvorenom u Švicarskoj. Za malo kulturnog uzdizanja zaustaviti se treba u švicarskom Baselu, gdje je mnoštvo pozorišta, muzeja i galerija s neprestanim događanjima.

Rumunski lučki grad Constanta ima 2.500 godina dugu historiju s arheološkim blagima koja se mogu istražiti, kao i bogatim noćnim životom za malo predaha na putu.

Kroz Hrvatsku ruta vodi istočnim dijelom zemlje, uz Dunav i Dravu.

EuroVelo 6 u Hrvatsku ulazi u Duboševici i prolazi kroz Kopački rit, jedno od najvećih, najvažnijih i najljepših močvarnih područja u Europi.

EuroVelo 6 kombinira biciklističke staze sa slabije prometnim cestama, a ova ruta jedna je od najdužih biciklističkih ruta u svijetu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x