Imaju li BH patrioti “non paper” za trku?

Piše, Muhamed Mahmutović, književnik

Postala je moda slati nakve “non paper” snove i novi vid zabave političara na ovim prostorima, pa i šire. Sad i Dodik veli da ima i on svoj “non paper”, što u prevodu znači, papir koji ništa ne znači, nikog ne obavezuje i ne zna se ko ga je napisao.
Ne bi Dodik, bio Dodik da ne promjeni tu licemjernu diplomatsku praksu, pa da otkrije, kako je svoje snove zapisao na tom beznačajnom papiru i samim tim autora.  Nije teško pogoditi šta je sve tu napisao, ali je zanimljivo da se njegovi protivnici ne sjete nešto slično?
Kako to da Šefik Džaferović i Željko Komšić ne presaviju tabak i kažu i mi “non paper” za trku imamo!

Zašto nas Dodik&com sve više navikavaju na priču koja se do skora nije smjela ni na tim “non papirima” napisati o nakvom mirno razlazu, a ovi se uče samo “oštro reagirati” u medijima. Kad će oni oštro zatražiti od nadležnih službi da sankcionišu antidržavno djelovanje, koje može izazvati krvoproliće?
Treba li nama onda u Predsjedništvu pravnik, ili bi bilo bolje da tamo sjedi neko ko mu piše ta “oštra saopštenja”?

I kako bi izgledao njihov “non paper”? I neka bude napisan istim miroljubivim tonom, kakve pišu ovi sanjari: 

  • Mi smo za MIRNO ukidanje Republike srpske! Zalažemo se da država Bosna MIRNO postane Republika, bez entiteta i kantona, u svojim historijskim i međunarodno priznatim granicama. MIRNO bismo usvojili i zakon o negiranju genocida, pa da se MIRNO pohapse svi balkanski neofašisti. Podržavamo istočne i zapadne komšije da MIRNO priznaju genocid i UZP, te da se MIRNO dogovorimo oko ratne odštete. Samo MIRNO, bez ratova s bilo kim. Pozvali bismo i naše prijatelje izvan Bosne, da nam pomognu da ovo MIRNO realiziramo. Ako bi neko na ovaj naš MIRNI poziv odgovorio agresivno – onda je taj radikal i za svaku je osudu. Također bismo pozvali i ove neke Slovence, koji inače tragaju za MIRNIM rješenjima za Bosnu, da agituju za ovaj naš potpuni MIR. U konačnici, kao veliki ljubitelji MIRA, zamolili bismo naše USA i NATO prijatelje da nam dozvole da dobro naoružamo Vojsku Bosne i Hercegovine, isključivo u MIRNODOBSKE svrhe. A dušmani Bosne neka se MIRNO raziđu po cijelom Dunjaluku, što dalje od nas. Samo MIRNO i bez ratova. I to vam je MIRNI RAZLAZ.
    P.S. Tražimo da MIRNIM putem vrati ukradenu ikonu!

U politici moraš često tražiti previše, da bi dobio bilo šta. Zna Mile da od mirnog razlaza nema ništa, ali da bi s ovim mogao barem dobiti još jedne izbore i biti koliko toliko siguran da neće u zatvor još za koju godinu. On je proziran do bola, ali meni nisu jasna ova dvojica njegovih protivnika koje spomenuh.
Zašto oni pristaju uvjek igrati s crnim figurama i plasirati u javnost “oštra saopštenja” koje im napišu trećerazredni novinari, uhljebi, koje oni zovu savjetnicima?

0

Nema poruka za prikaz