Intervju / Kakanj rađa novu novinarsku zvijezdu: Da li je Eldar Ganibegović sportski “Hadžifejz”?

Da u Kaknju postoji još mnogo talenata, pokazao je i Eldar Ganibegović, osamnaestogodišnji sportski novinar, koji je učenik četvrtog razreda Gimnazije “Muhsin Rizvić” u Kaknju.

Za Visoko.co.ba piše Alen Amiđić

Iako je tek u oktobru 2019. godine navršio 18 godina, iza sebe je nanizao mnoge uspjehe na polju sportskog novinarstva i to je bio povod da ga kontaktiramo za intervju.

Za početak nam reci kada si se i kako počeo baviti se sportskim novinarstvom?

“U početku se to nije moglo nazvati novinarstvom. Od malih nogu volim fudbalsku reprezentaciju BiH i ne propuštam nijednu utakmicu Zmajeva, tako da se iz te ljubavi rodila moja prva uloga na jednoj Facebook stranici vezanoj za reprezentaciju BiH. To je bilo 2013. godine u toku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu i imao sam ulogu moderatora stranice i uživao sam u objavama koje sam pravio i interakcijama ljudi na njima. Sve to skupa trajalo je tako do početka 2016. godine.”

Šta se desilo početkom 2016. godine?

“U međuvremenu sam ostao sam na toj Facebook stranici i sam je uređivao i u januaru pomenute godine javio mi se čovjek koji mi je dao ulogu moderatora na toj stranici i ponudio mi da pišem za portal Bosnische-nationalmannschaft.com. To je bio portal o bh. sportu na njemačkom jeziku, prvenstveno za bh. državljane u Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj, a mojim dolaskom portal je proširen i s verzijom na bosanskom jeziku. Tada sam učinio svoje prve novinarske korake, napisao prve članke i uradio prve intervjue sa legendom FK Mladost DK Harisom Dilaverom i s golmanskom legendom naše reprezentacije Kenanom Hasagićem.

U ljeto te godine modernizovali smo portal i prešli na wordpress servis sa novom domenom – BNM.ba. Kadetska košarkaška reprezentacija BiH je u Litvaniji osvojila titulu prvaka Evrope, nakon čega sam radio intervjue sa glavnim igračima te zlatne generacije. Također, upoznao sam i Sinana Sinanovića, jednog od svoja dva uzora u sportskom novinarstvu i s njim radio na par projekata i mnogo naučio od njega.”

Ko je taj drugi uzor?

“Ne drugi, nego jedan od dva. To je Jasmin Ligata, PR menadžer Edina Džeke, koji mi je svojevremeno objavio jedan intervju u “Oslobođenju”. Također, od njega sam mnogo naučio o etici u novinarstvu, ali i o moralnim i ljudskim kvalitetama. Veliku zahvalnost mu dugujem što mi je omogućio da ostvarim jedan veliki san, a to je izjava Edina Džeke. On je zaista jedan vrhunski humani čovjek, novinar i profesionalac.”

Šta bi izdvojio iz 2017. godine?

“Definitivno nagradu za najboljeg igrača godine BH Telecom Premijer lige BiH u izbor bh. dijaspore. Autor sam te nagrade, koja je premijerno dodijeljena u januaru 2017. godine tadašnjem igraču FK Sarajevo, Harisu Duljeviću, koji je kasnije preko Dynamo Dresdena završio u francuskom Nimesu i ustalio se na spisku fudbalske reprezentacije BiH.”

https://youtube.com/watch?v=LGCrG0NgJ6M%2520frameborder%3D0%2520allow%3Daccelerometer%3B%2520autoplay%3B%2520encrypted-media%3B%2520gyroscope%3B%2520picture-in-picture%2520allowfullscreen

Da li ti je jedan od navedenih spada u najveće uspjehe ili je to neki drugi?

“Ne, to je definitivno intervju s Robertom Prosinečkim. Njegovim preuzimanjem reprezentacije BiH čuli smo se telefonom i dogovorili video-intervju u Sarajevu. Pričati 40 minuta sa bivšim igračem Real Madrida i Barcelone, osvajačem Lige prvaka sa Crvenom Zvezdom i trećeg mjesta na Mundijalu 1998. godine s Hrvatskom za mene kao 16-godišnjaka značilo je da više nemam tremu nigdje i ni sa kim u intervjuu ili neslužbenom razgovoru.”

https://youtube.com/watch?v=6m_5T2Pv35k%2520frameborder%3D0%2520allow%3Daccelerometer%3B%2520autoplay%3B%2520encrypted-media%3B%2520gyroscope%3B%2520picture-in-picture%2520allowfullscreen

Šta možeš izdvojiti kao najveće čari svog posla?
“Najveća čar je sigurno putovanje. Zbog svog poziva proputovao sam cijelu Bosnu i Hercegovinu, a prateći reprezentaciju obišao sam Austriju i Italiju, a posebno gradove Beč i Torino gdje su Zmajevi gostovali.”

Iza sebe imaš i objavljenu pjesmu pod nazivom “Edin Džeko – Bosanski dijamant”, reci nam nešto više o tome.

“Ne bih to baš nazvao pjesmom. Moj kolega i prijatelj iz Sarajeva, Adnan Radeljaš, poslao mi je tekst i predložio da od njega napravimo rođendansku čestitku za Edina Džeku. Prihvatio sam to, izrecitovao i smontirao u videozapis koji prati tekst, uz prikladnu muziku i ispalo je odlično. Jasmin Ligata je pjesmu stavio u počasni prilog o Edinu Džeki povodom stotog nastupa u reprezentaciji BiH, na što sam također jako ponosan.”

https://youtube.com/watch?v=ym7UNeK0WF4%2520frameborder%3D0%2520allow%3Daccelerometer%3B%2520autoplay%3B%2520encrypted-media%3B%2520gyroscope%3B%2520picture-in-picture%2520allowfullscreen

Voliš li da pratiš i izvještavaš o nečemu pored sporta?

“Da, generalno je to muzika. Najviše pratim Amara Gileta, vjerojatno sam i njegov najveći fan i mogao bih s njim uraditi intervju bez ikakve pripreme u svako doba dana i noći. Tu u Kaknju volim da promovišem i, siguran sam, nadolazeću muzičku zvijezdu i mog velikog prijatelja Ermina Kubata koji zaslužuje više medijskog prostora. Također, izdvojio bih i Ajdina Demira, poznatijeg pod pseudonimom “Triple Di”, koji radi odličan posao na YouTube sceni i s kojim ću napraviti intervju i dati mu medijskog prostora jer je to svojim radom, uspjesima, ali i humanošću zaslužio.”

Da li planiraš nešto na tom polju?
“Da. Došao sam na ideju jednog muzičkog portala, napravio koncept i sve ostalo što ide s tim. Sada s jednim kolegom iz Njemačke radim na realizaciji tog projekta i ako do toga dođe, to će biti jedna sasvim nova vrsta portala na našim prostorima. Prvo bismo se bazirali na bh. tržište, a onda se pokušali vremenom proširiti na cijeli region, kao i na Bugarsku, te zemlje zapadne Evrope.”

Šta imaš da poručiš nekome kome tek predstoji put koji si ti prošao?

“Možda je još rano da ja o tome govorim, ali ono što je meni dosta pomoglo jeste to da sam se uvijek suočavao sa problemima i poteškoćama i prihvatao izazove koji su se našli preda mnom i tako savladavao prepreke. Ako radiš ono što voliš, onda te teško nešto može zaustaviti da ostvariš svoje ciljeve i snove.”

Za kraj dodajmo da je Eldar radio kao PR na Facebook stranicama Harisa Medunjanina i Elvira Koljića, te da je promovisao mnoge talente iz Kaknja, BiH, ali i dijaspore kroz tekstove na portalu BNM.ba i lokalnim portalim. Želimo mu mnogo sreće i uspjeha u nastavku karijere!

 

*Tekst autora Alena Amiđića nastao je u okviru projekta “Omladinski novinari na putu ka profesionalnoj karijeri”, koji zajednički realiziraju Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj “Zora” iz Zenice i redakcija portala Visoko.co.ba.

Projekt je podržan od USAID-ovog Programa za osnaživanje nezavisnih medija (IMEP), a kojeg implementiraju Centar za promociju civilnog društva (CPCD) i Otvorena mreža.

 

Visoko.co.ba/Alen Amiđić

Nema poruka za prikaz