Inzko: Ako NSRS ne oduzme odlikovanja ratnim zločincima bit će posljedica

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH na Face TV govorio je o najavi dolaska Christiana Schmidt ana njegovu poziciju. Kazao je da je razgovarao sa Schmidtom. Potcrtao je da je Inzko još tu i da se ta tranzicija može mirno završiti.

“On ima puno prijatelja i njegov CV je interesantan. U svim je komitetima prijateljstva. Pun je iskustava oko pomirenja. Mislim da je čak upoznao i Miloševića. Ugostio je i Vučića, kao i bh. političare“, kazao je Inzko.

Na konstataciju Senada Hadžifejzovića da je saznao da Amerikanci od Schmidta prvo hoće program, pa da onda daju pristanak za njegov program.

„To je dobro pitanje i očekivanje, jer nova faca nije dovoljna. Mora biti i novi program, ako se nastavi kako je bilo može biti i Valentin Inzko. Novi čovjek mora imati nove alate i paradigmu i mislim da će Schmidt raditi na tome. 

Jedna stvar je bitna kad je služba za javnost dala informaciju Njemačka je rekla da žele da se BiH vrati na dnevni red. Ja sam uzalud to tražio i pisao pisma. Posjetio sam 12 puta Njemačku i svugdje sam ponavljao isto da treba više pažnje posvetiti BiH. Ima još jedan problem, vi znate da vojnici iz Čilea čuvaju mir u BiH, a od nekih najvećih evropskih zemalja nema vojnika u BiH. Nadam se novoj energiji. Nijemci nemaju niti jednog vojnika u BiH. Ima i drugih zemalja koje nemaju vojnika. Ja razumijem da postoje veći konflikti kao što je Afganistan, ali ja očekujem i takav angažman u BiH. Ako Vladimir Putin ima uvijek vremena za Milorada Dodika onda i Zapad treba da ima za BiH“, kazao je Inzko.

Govoreći o tome da je možda Njemačka tačnije Angela Merkel iskoristila šansu dok se u SAD-u formira nova administracija da ponudi kandidata.

„Merkel poznaje Bidena i drago joj je da je on u Washingtonu. Bidenova administracija je tek u svojoj funkciji nekoliko nedjelja. Imaju drugih problema kao što je pandemija. Priprema se i jedan paket pomoći tamo. I neki problemi su veći od BiH kao što je Bliski istok. Nije baš Bosna na prvom mjestu i treba imati razumijevanje da Amerikanci tek formiraju tijela. Nemamo još nekog specijalnog predstavnika za Balkan“, kazao je Inzko.

Uz konstataciju Hadžifejzovića da on kao visoki predstavnik govori da Evropa i zbog sebe mora obratiti pažnju na BiH Inzko kaže:

„Slažem se, ali prvi zadatak je na bh. političarima. Oni obećavaju puno. Ali bez implementacije nema ništa.  Previše se sve analiziralo, došlo je vrijeme za implementaciju. Svi lideri su potpisali da su za Brisel, tako nek to dokažu sada“, kazao je Inzko.

Govoreći o svom pismu u kojem traži da NSRS poništi odluku o odlikovanju ratnih zločinaca kazao je da će ukoliko to ne urade će biti posljedica.

“Imaju rok. Sjednica Savjeta bezbjednosti je početkom maja. Rok za NSRS je kraj aprila”, kazao je Inzko.

No nije mogao precizirati kakve će one i biti.

“Ima još vremena da se ta odikovanja oduzmu i riješi na korektan način. To će biti dobro i za srpski narod, jer teško je nositi to breme”, dodao je Inzko.
 

(NAP)

Nema poruka za prikaz