Italija: Uhapšeno 19 osumnjičenih za krijumčarenje migranata

Italijanska policija uhapsila je 19 osumnjičenih, razbijajući, kako vlasti kažu, kriminalnu organizaciju koja je prebacivala migrante iz Afganistana, Irana, Iraka i Pakistana u Italiju, a zatim u sjevernu Evropu, javlja Anadolu Agency (AA).

Istraga, koju su vodili tužioci u Cataniji na Siciliji, otkrila je mrežu koja je uključivala iznajmljene ili ukradene jedrilice koje su prevozile migrante preko Turske i Grčke u Italiju. Neki su zatim putovali na sjever do francuske granice gdje su ih vozilima švercovali u Francusku, zahvaljujući krijumčarima ljudi sa sjedištem u pograničnim gradovima, navodi se u saopštenju policije.

Među uhapšenim osumnjičenima su irački Kurdi, Afganistanci i Italijani, saopštila je policija.

Jedna od navodnih baza mreže bila je u Bariju na jugu Italije, gdje su izdavani lažni dokumenti koji ukazuju na to da migranti imaju stan, što se zahtjeva za izdavanje boravišne dozvole. Ostale baze bile su u Milanu i Torinu u sjevernoj Italiji, kao i u gradu Ventimiglia, u blizini francuske granice.

Ostali koji su navodno bili uključeni u šemu falsifikovali su ugovore o radu kako bi migranti uspješno mogli zatražiti dozvolu za boravak u Italiji, saopštile su vlasti.

Istraga je započela 2018. godine, a pokrenuta je dolaskom deset čamaca u blizini Sirakuze na istoku Sicilije. Čamci su plovili iz Turske i Grčke u istočnom Mediteranu, a ne iz Libije, odakle je godinama većina od stotina hiljada migranata kretala prema Italiji veoma lošim brodovima trgovaca ljudima.

Istraga je konstatovala aktivnosti mreže Italijana i stranaca, od kojih je većina posjedovala boravišne dozvole izdate na osnovu međunarodne zaštite, saopštila je policija. Mreža je bila “posvećena olakšavanju ulaska, boravka i tranzita prema sjevernoj Evropi migrantima koji dolaze iz Irana, Iraka, Afganistana i Pakistana”.

Kako je navela policija jedan osumnjičeni spremao se da prebaci migrante sa željezničke stanice u Ventimigliji u Francusku, jednu od omiljenih destinacija za one koje švercuju.

Skiperima koji su bili angažovani na plovidbi brodovima do Sicilije plaćeno je oko 800 evra po prelazu, dok je svaki od migranata plaćao oko 6.000 evra za krijumčarenje iz Azije, preko Turske i Grčke, u Italiju, kažu u policiji.

Izvor: AA

Nema poruka za prikaz