Ivana Marić: Dodika ne treba shvatati ozbiljno, on ublažava svoj poraz

“Više nego je očito da Dodik mijenja svoju politiku nakon potpisanog sporazuma o formiranju vlasti. Tih dana tvrdio je da će povući radikalne poteze, međutim kako se približava rok  5.septembra vidimo da se povlači i odustaje od svojih namjera” – govori Marić. 

Podsjetimo,  Dodik je  za “Ruski reporter” rekao da je daleko od realnosti mogućnost da BiH uvede sankcije Rusiji, te da bi on odbio članstvo u EU ako bi to bio uvjet ulaska u Uniju. On je dodao da je ruska pozicija prema BiH principijelna, da Moskva poštuje međunarodno pravo, što RS daje određenu sigurnost, pošto Zapad stalno krši međunarodno pravo.

“Posebno nakon razgovora sa ruskim ambasadorom vidimo potpuno povlačenje i da će to umjesto povlačenja nadležnosti BiH od strane RS-a biti prije svega  neki politički stav. Da bi ublažio to svoje povlačenje, to jeste svoj poraz Dodik je povukao priču da bi zbog Rusije odustao od EU iako to Rusija od njega i ne traži, ali jednostavno da bi ublažio svoj poraz morao je nešto drugo radikalno da izjavi” – nastavlja Ivana.

Osim toga istakla je i to kako njegovu izjavu ne treba shvatati ozbiljno.

face.ba

Nema poruka za prikaz