Ivo Komšić: Koji je narod u BiH najugroženiji?

Ivo Komšić, bivši član Predsjedništva BiH, bivši gradonačelnik Sarajeva, sociolog i filozof je kazao da je trenutno u Bosni i Hercegovini “najugroženiji građanski narod, građani BiH”.

“Građani su ugroženi. Ovi. Zaštićeni su samo ovi koji u u vrhovima nacionalističkih stranaka na vlasti”, kazao je u Pressingu na N1.

On je kazao da zagovornici otcjepljenja u BiH neće dobiti to pravo, jer to međunarodna zajednica predvođena SAD-om neće dozvoliti. Objasnio je i zašto.

“Nema podjela u BiH. To bi bio onda kraj zemlje. Dejton je postavio donju granicu podjela, dva entiteta i ispod toga se ne može dalje uraditi. Ne vjerujem u to da će sad dozvoliti, nisu ni do sada, da će dozvoliti da im neki nacionalisti i neofašiti ruše njihove sporazume. Oni se ponose svojim sporazumima, Vašingtonskim i Dejtonskim. Oni to govore, otvoreno. Oni kažu da je to najviši njihov diplomatski uspjeh od II svjetskog rata na ovamo. Samo je taj sporazum zaustavio rat. Ovi naši misle da mogu srušiti te sporazume, da će sile koje su stale iza toga nekim neonacistima da sruše te sporazume. To nije moguće”, pojasnio je.

Pojasnio je da u tim sporazumima, izuzev u Domu naroda – nigdje ne postoji etnički princip, nego se govori o vladavini prava, demokratskim izborima, te da se u BiH mora promijeniti nacionalistička paradigma.

“Moramo reafirmirati građansko društvo i ono što prozilazi iz njega – a to je demokratska država, ne nacionalistička država”, rekao je.

Ko je u BiH danas za to?

“Ovo što ima građanskog u Ustavu – sve su izvitoperili i pretvorili u nacionalno i nacionalističko. Mi moramo imati snagu koja će napraviti preokret, privući svijet da se ta paradigma promijeni. Ni ova američka administracija neće uraditi samo za nas ako mi ništa ne uradimo. Ovdje je važno promijeniti paradigmu, a to mogu promijeniti samo stranke koje nisu nacionalističke, koje su lijevo orijentirane. Kada govorim o demokratskim snagama, mislim da sve stranke koje nisu nacionalne. Čak i među nacionalnim strankama ima demokratskih stranaka. Moraju se ujediniti“, naveo je Komšić u Pressingu na N1.

Istakao je da je pravio sam analize nakon izbora u BiH, i shvatio da su sve stranke, uvjetno kazano – demokratsko, liberalne, lijeve, da su ujedinjene, da naprave jednu organizaciju – bili bi relativni pobjednici izbora na svim nivoima.

“Miro Lazović i ja smo krenuli SPD pokret, da napravimo platformu jer je vrijeme da se ove stranke objedine na jednoj platformi. Niko od stranaka nije protiv toga, ali imate stranačka rukovodstva koji bi da se bore za stranačke pozicije. Moraju se odreći stranačkih pozicija, ovdje je dražva u pitanju”, izjavio je za N1 uz poruku:

“Mostar vam je lakmus papir za to.”

Kako je rekao Lazović – multietničke, demokratske i liberalne stranke moraju promijeniti matricu i zajednički nastupiti na izborima. Problem je međutim, što ne nastupaju.

N1

Nema poruka za prikaz