Izbori u Nikšiću: Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića najjača, opozicija slavi pobjedu

Lista Evropski tim za Nikšić, koju predvodi stranka crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, ostvarila je najbolji pojedinačni rezultat na lokalnim izborima, ali dvije drugoplasirane liste imaju većinu potrebnu za formiranje vlasti, pokazuju preliminarni rezultati.

Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je 18 od 41 mandata, ali je za izbor lokalne vlasti potrebno bar dvadeset mandata.

Na drugom mestu je lista koju predvodi Demokratski front (DF), Za budućnost Nikšića, sa 11 mandata, dok je trećeplasirana lista Mir je naša nacija koju predvode Demokrate sa 10 mandata.

Ove dvije stranke dio su vladajuće koalicije i na državnom nivou u Crnoj Gori.

Kandidat koalicije Za budućnost Nikšića za predsjednika opštine Marko Kovačević kaže da je ovim rezultatom smijenjen DPS u ovom gradu.

„To je naš najveći uspjeh koji smo danas ostvarili.

„Naša koalicija je zamajac velike promjene koja se desila u Nikšiću”, rekao je Kovačević.

Prema podacima organizacije CeMI na osnovu obrađenih svih biračkih mjesta, po jedan mandat osvojile su i liste Crno na belo koju predvodi stranka Ura vicepremijera Dritana Abazovića, kao i Narodni pokret biznismena Miodraga Dake Davidovića.

Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je da je „Milo Đukanović, posle 20 godina vlasti u Nikšiću, poražen”.

„Ta pobjeda nadrasta sva očekivanja koje su imali ljudi iz DPS i iz organizovanog kriminala, zato što su vjerovali da će oni večeras da proglašavaju pobedu”, rekao je Mandić, čija je stranka nastupila u koaliciji Za budućnost Nikšića.

Mandić je rekao da će ta koalicija, zajedno sa trećeplasiranom listom premijera Zdravka Krivokapića i predsjednika Skupštine Alekse Bečića, formirati većinu u Nikšiću.

„Stekli su se uslovi da naš mladi Marko Kovačević bude gradonačelnik Nikšića”, rekao je Mandić, da bi potom pristalice ove koalicije zapjevale.

Tokom večeri, na ulicama Nikšića pristalice liste Za budućnost Nikšića slavili su u automobilima i sa zastavama Srbije i nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Slavlje uz vatromet i baklje nije prestalo ni kada je u 21 čas zvanično počeo policijski čas koji je dio protivepidemijskih mera.

Izbori su održani u okolnostima pandemije virusa korona, uz mere dezinfekcije na svim biračkim mjestima.

Izborni dan protekao je bez većih incidenata, mada su nezavisni posmatrači govorili o manjim problemima koji nisu uticali na rezultat.

Slavlje na ulicama Nikšića pratile su brojne policijske snage

Na prethodnim izborima održanim 2017. godine, ubjedljivo je trijumfovao DPS koji je imao 37 mandata, dok su Socijaldemokrate (SD) Ivana Brajovića osvojile preostala četiri mandata.

Izbore su tada bojkotovale sve opozicione stranke koje se sada vraćaju na političku scenu grada.

Predsednik opštine Nikšić od novembra 2020. godine je Milutin Simović iz DPS-a, koji je do tad obavljao funkciju ministra u prethodnoj vladi Duška Markovića.

Izbori u Nikšiću bili su prvi lokalni izbori nakon što je u avgustu prošle godine stranka Mila Đukanovića izgubila kontrolu nad Vladom Crne Gore, a koaliciju na vlasti sačinile su liste Demokratskog fronta, Mir je naša nacija i Crno na belo.

Premijer je tada postao Zdravko Krivokapić, nestranačka ličnost koja je predvodila listu Za budućnost Crne Gore čiju je okosnicu činio Demokratski front.

Aktuelni predsednik i premijer Crne Gore Milo Đukanović i Zdravko Krivokapić rođeni su u Nikšiću.
BBC

0

Nema poruka za prikaz