Izbori u SAD-u: Biden sakupio 209, a Trump 125 elektora

Izborni sistem SAD-a je specifičan i poprilično kompliciran, pošto ne pobeđuje nužno kandidat koji osvoji najviše glasova na nivou cijele zemlje, već onaj koji dobije najmanje 270 od 538 takozvanih elektora.

New York

U Sjedinjenim Američkim Državama završen je proces glasanja na 59. predsjedničkim izborima, a počeo je složeni proces brojanja glasova i određivanja pobjednika izborne utrke, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema neslužbenim rezultatima agencije AP, kandidat Demokratske partije i bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden trenutno vodi za 209 sakupljenih elektora, dok je njegov rival iz reda Republikanske partije i aktuelni šef države Donald Trump sakupio 125 elektora.

– Savezne države u kojima je pobijedio Trump i njihov boj elektora –

South Carolina 9, Oklahoma 7, Tennessee 11, Alabama 9, Mississippi 6, West Virginia 5, Kentucky 8, Tennessee i Indiana po 11, North Dakota, South Dakota, Wyoming i Nebraska po 3 , Louisiana 8, Arkansas 6, Kansas 6, Missouri 10 i Utah 6, su savezne države i elektori koje je izbornom pobjedom sakupio Trump.

S druge strane, države i elektori koje je dobio Biden su Vermont 3, Illinois 20, Virginia 13, New Jersey 14, Delaware 3, Massachusetts 11, Maryland 10, New York 29, Colorado 9, Connecticut 7, Washington DC 3, Washington 12, New Hampshire i Rhode Island pi 4, New Mexico 5, Oregon 7 i California 55.

Birači u SAD-u biraju predsjednika države, ali i kompletan novi saziv Predstavničkog doma koji broji 435 mandata te 35 od ukupno stotinu članova Senata.

Koristeći mjere borbe protiv pandemije COVID-19, na izborima je unaprijed glasalo više od 95 miliona Amerikanaca, od kojih više od 60 miliona putem pošte.

Izborni sistem SAD-a je specifičan i poprilično kompliciran, pošto ne pobeđuje nužno kandidat koji osvoji najviše glasova na nivou cijele zemlje, već onaj koji dobije najmanje 270 od 538 takozvanih elektora.

Glasači se ne opredjeljuju direktno za Trumpa (74) ili Bidena (77), već biraju elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsjednika (elektorski koledž). Taj završni izborni čin je puka formalnost pa se pobjednik izbora zna netom poslije izbora.

Kandidat koji pobijedi u jednoj saveznoj državi dobija sve njene elektore, osim u Mejnu i Nebraski. Elektore Mejna i Nebraske kandidati mogu da podijele, zavisno od rezultata na nivou izbornih jedinica tih država.

(AA)

Nema poruka za prikaz