Izraelska organizacija za zaštitu ljudskih prava: Izrael je “država aparthejda”

Izraelska grupa za ljudska prava označila je Izrael kao “državu aparthejda” zbog svoje politike favoriziranja Jevreja nad Palestincima, prenosi Anadolija.

B’Tselem je naveo da su izraelske politike, zakoni i prakse namijenjeni promicanju jevrejske prevlasti.

– Razlika prikriva činjenicu da je čitavo područje između Sredozemnog mora i rijeke Jordan organizirano po jedinstvenom principu: napredovanje i učvršćivanje nadmoći jedne grupe – Jevreja, nad drugom – Palestinaca – naveli su.

Iz grupe za ljudska prava istakli su da “režim koji koristi zakone, prakse i organizirano nasilje kako bi zacementirao nadmoć jedne grupe nad drugom je režim aparthejda”.

Izraelska vlada nije imala komentara na B’Tselemovo saopćenje.

Organizacija za zaštitu prava primijetila je da je Izrael od 1967. uklonio status oko 250.000 Palestinaca na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

– Ove mjere, njihova sveprisutnost u zakonodavstvu i političkoj praksi te javna i pravosudna podrška koju dobijaju, sve su osnova za naš zaključak da je ispunjena traka za etiketiranje izraelskog režima kao apartheida – navela je grupa.

Smatraju da napori u cilju opisivanja Izraela kao demokratske države koja privremeno okupira milione ljudi s druge strane nemaju nikakve veze sa stvarnošću.

More than 14 million people, roughly half of them Jews and the other half Palestinians, live between the Jordan River…

Posted by ‎B'Tselem בצלם‎ on Tuesday, 12 January 2021

Izrael od 1967. godine pod okupacijom drži Istočni Jerusalem i Zapadnu obalu. U Istočnom Jerusalemu se nalazi oko 200.000, a u Zapadnoj obali duplo više jevrejskih doseljenika. Sva novoizgrađena jevrejska naselja na tom području su prema međunarodnim normama ilegalna.

Između Zapadne obale i Jerusalema Izrael je izgradio “zid razdvajanja” kojim sprečava dolazak Palestinaca u Jerusalem.

Uporedo s tim, Izrael od 2006. godine pod embargom drži i palestinsku Gazu.

Nema poruka za prikaz