Izvještaj novinara koji je bio unutar Kapitola: Čuo sam pucanj

Police with guns drawn watch as protesters try to break into the House Chamber at the U.S. Capitol on Wednesday, Jan. 6, 2021, in Washington. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Jamie Stiehm je američki politički kolumnist koji je bio u zgradi Kapitola u Washingtonu, kad su se pojavile Trumpove pristalice.

Rekao sam svojoj sestri: “Danas će se dogoditi nešto loše. Ne znam šta, ali nešto loše će se dogoditi.”

Izvan Kapitola naišao sam na grupu vrlo bučnih pristalica predsjednika Donalda Trumpa, svi su mahali zastavama i obećavali mu svoju odanost. Osjećalo se da se sprema nevolja.

Ušao sam unutra u Zastupnički dom i popeo se u galeriju za novinare, gdje su nam dodijeljena mjesta, i gledao dole na prilično strašno okupljanje.

Mnogi od nas su stari novinari – vidio sam svoj udio u nasilja kada sam pisao o ubistvu u Baltimoreu – ali ovo je bilo vrlo nepredvidljivo. Čini se da policija nije znala šta se događa. Nisu bili koordinirani. Zaključali su vrata objekta, ali istovremeno su nam rekli da ćemo se morati evakuirati. Tako da je bilo osjećaja panike.

Bilo me strah. Reći ću ti to. Razgovarao sam i sa drugim novinarima koji su rekli da se pomalo stide zbog osjećaja straha.

Mislio sam, “ovdje niko nije glavni, policija Kapitola izgubila je kontrolu nad zgradom, svašta se može dogoditi”.

Ako se prisjetite napada 11. septembra 2001. godine, jedan avion je pao i nije pogodio metu. Ta meta je bio Kapitol. Nazvao sam porodicu samo da im kažem da sam ovdje i da je situacija opasna.

Čuli smo pucnje. Videli smo da je u našoj komori došlo do zastoja. Petorica muškaraca držala su pištolje na vratima. Bio je to zastrašujući prizor. Muškarci su gledali kroz razbijeni stakleni prozor i izgledali su kao da mogu pucati u bilo kojoj sekundi. Srećom, u komori nije bilo pucnjave. Neko vrijeme tamo se činilo da bi to bila stvarna mogućnost. Jer su stvari postajale loše vrlo brzo. Morali smo se provući ispod ograda da se sklonimo s puta. Mnogo žena je bilo u štiklama, jer su došle na formalni ritual.”, ispričao je Stiehm.

federalna.ba

Nema poruka za prikaz