Izvoz gljiva 17 puta nadmašio uvoz

Izvoz gljiva iz Bosne i Hercegovine u prvih devet mjeseci količinski je nadmašio uvoz oko 17 puta, a vrijednosno za čak 26 puta.

Najveći razlozi tome su bogatstvo gljivom kojom raspolaže BiH, ali i slaba konzumacija gljiva domaćeg stanovništva, smatraju stručnjaci.

“U prvih devet mjeseci ove godine ukupno je izvezeno 428.274,56 kilograma vrijednosti 4.539.202,51 KM”, pokazuju podaci UIO.

Ipak, iako obiman, izvoz je smanjen u odnosu na prošlu godinu, kada je za devet mjeseci ukupno izvezeno 530.076,39 kilograma vrijednosti 7.865.927,98 KM.  U UIO BiH su pojasnili da je riječ o izvozu svježe ili rashlađene gljive, te smrznute ili privremeno konzervirane.

Edin Zukan, vlasnik i direktor firme “Frutti Funghi” iz Visokog, kaže da je BiH zdrava sredina i zemlja, te da imamo izuzetno dobra područja za gljivu. Zato i ne čudi njeno obilje.

“Prošle godine svuda je bila suša, a mi smo imali idealne uslove u BiH, tako da je maltene gljiva bilo samo kod nas, pa se za kilogram vrganja plaćalo 20 do 25 KM, a ove godine gljiva je svagdje rodila pa je i ponuda veća, te se cijena sad kreće od 10 do 12 KM”, pojasnio je Zukan.

Na smanjen izvoz ove godine, kaže Zukan, nije uticala panedmija virusa korona, nego je razlog što gljive kod nas nisu bile finalizirane za EU tržište, te se nalaze na lagerima.

Dejan Milaković, vlasnik i direktor preduzeća “Gljiva komerc” iz Verića, kod Banjaluke, ističe da se gljiva dosta slabije uvozi u BiH, jer je domaće stanovištvo slabo konzumira.

“Imali smo veliki rod gljiva sredinom avgusta i firme koje rade u BiH su išle u njihovo zamrzavanje, te je veliki dio na zalihama. Razlog smanjenju izvoza je i to što je u zemljama regiona poput Rumunije, Bugarske bio dosta veliki rod”, kaže Milaković.

Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, kaže da je BiH bogata gljivom te da imamo geografske i klimatske uslove za proizvodnju, a pored toga i tradiciju, odnosno naviku bavljenja gljivama.

“Takozvano gljivarenje je prisutno u našem narodu, imamo praksu da ubiremo te plodove i da vodimo računa o tome, za razliku od brojnih evropskih naroda, koji su to sve sveli na priču o tartufima. Mi imamo daleko veću raznovrsnost kada su u pitanju gljive”, kaže Radivojac.

On ističe da je uvoz gljiva kod nas nizak, jer smo u takvom cjenovnom rangu da nam iz inostranstva ne mogu konkurisati.

Nema poruka za prikaz