Jemenu prijeti najgora glad na svijetu u posljednjih nekoliko decenija

Kinder in Aden (Szene aus "Jemen, der vergessene Krieg") Weiterer Text über ots und www.presseportal.de/nr/6348 / Die Verwendung dieses Bildes ist für redaktionelle Zwecke honorarfrei. Veröffentlichung bitte unter Quellenangabe: "obs/3sat"

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres upozorio je da je Jemen sada u neposrednoj opasnosti od najgore gladi u svijetu u posljednjih nekoliko decenija.

“Ako izostane brza reakcija, milioni života mogu biti izgubljeni”, rekao je Guterres o zemlji koja je proživjela petogodišnji rat između iranskih pobunjenika Houthija i vladinih snaga.

Vladu u Jemenu podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom uz pomoć zapadnih sila među kojima je i SAD.

Administracija odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa izolaciju svog neprijatelja Teherana, učinila je centralnim dijelom američke regionalne politike.

Guterresovo upozorenje posljednje je u nizu UN-ove organizacije i dolazi u trenutku kada bi SAD mogla na svoj popis “terorističkih organizacija” uvrstiti pobunjenike Huse, što će dodatno otežati dopremu humanitarne pomoći u Jemen.

Čelnik UN-a je indirektno spomenuo američku prijetnju.

“Pozivam sve one koji imaju utjecaj da hitno djeluju po tom pitanju kako bi se spriječila katastrofa. Osim toga, zahtjevam da svi izbjegnu poduzimanje bilo kakvih aktivnosti koje bi dodatno mogle podržati već ionako tešku situaciju”, kazao je Guterres.

Kao razlog pojačane prijetnje gladi generalni sekretar UN-a navodi “drastično smanjenje” finansiranja pomoći koju koordinira UN u poređenju sa 2018. i 2019. godinom te nestabilnost jemenske valute rijala i prepreke koje zaraćene strane postavljaju humanitarnim radnicima na terenu.

“Ako se ne prestanu poduzimati aktivnosti koje dodatno narušavaju stanje u Jemenu, možemo očekivati tragediju ne samo u gubitku života danas, nego i posljedice koje će se neprestano odražavati u budućnosti”, poručio je Guterres.

Ako SAD upiše jemenske pobunjenike na svoj popis, mogla bi biti otežana komunikacija s čelnicima Husa, zatim, upravljanje porezima, korištenje bankovnog sistema, isplata plate medicinskom osoblju, kupovina hrane i goriva, ali i pristup internetu, piše France24.

Nema poruka za prikaz