Jeste li već isprobali Sokratov test za ogovaranje?

Ogovaranje je, nažalost, omiljena razbibriga mnogim ljudima. Često i ne razmišljajući tako kažemo stvari koje nekom mogu ozbiljno naštetiti ili ga povrijediti. Koliko ste puta samo čuli neku “nevjerovatnu” priču i prosljedili je, a niste bili sigurni u istinitost riječi? Ili ste i sami bili žrtva nepravednog ogovaranja i to vam je naštetilo, bilo privatno ili u poslu. Ogovaranja se stoga treba klonuti što nam prije svega i sama vjera nalaže. Kako bi se lakše klonuli ove loše navike, pročitajte ovu poučnu priču koja se pripisuje slavnom grčkom filozofu Sokratu.

U staroj Grčkoj, Sokrat je imao reputaciju kao mudar čovjek vrijednog poštovanja. Jednog dana, jedan poznanik je došao do ovog velikog filozofa i rekao: “Znaš li šta sam upravo čuo o tvom prijatelju?”

“Stani malo”, odgovorio je Sokrat. “Prije nešto mi kažeš to šta želiš, to mora da prođe jedan mali test. Zove se Trostruki filter za ogovaranje.”
“Trostruki filter?”

“Tako je”, Sokrat je nastavio. “Prije nego što razgovaraš sa mnom o mom prijatelju, bila bi dobra ideja da na trenutak filtriraš ono šta ćeš reći. Zato sam ga nazvao test trostrukog filtera. Prvi filter je istina. Da li si apsolutno siguran da je ono što namjeravaš da mi kažeš istina?”
“Ne,”, čovjek je rekao: “Zapravo sam tek čuo o tome i…“

“U redu”, rekao je Sokrat. “Dakle, ne znaš da li je to istina ili ne. Sada ćemo pokušati drugi filter, filter Dobrote. Da li je to što si mi želio reći o mom prijatelju nešto dobro?”

“Ne, naprotiv.”

“Dakle”, Sokrat je nastavio: “želiš mi reći nešto loše o njemu, ali nisi siguran da je to istina, ali i dalje može proći test jer je ostao još jedan filter: Filter Korisnosti. Da li će to što želiš da mi kažeš o mom prijatelju biti korisno za mene?”
“Ne, ne baš.”

“Pa”, zaključio je Sokrat, “ako to što želiš da mi kažeš nije ni istinito, niti dobro niti korisno, zašto bih onda to ja uopšte želio da čujem?”

Nema poruka za prikaz