Johnson stigao u Brisel na razgovore sa EU o sporazumu poslije Brexita

Britanski premijer Boris Jonson stigao je u Brisel na radnu večeru sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen u pokušaju deblokiranja pregovora o budućim odnosima poslije Brexita koji su još u ćorsokaku.

Na večeri će biti i pregovarači dvije strane, Britanac David Frost (David) i Evropske unije (EU) Michel Barnier.

Sastanak dolazi tri nedjelje do konačnog razlaza EU i Velike Britanije, koje do kraja godine treba da postignu trgovinski sporazum o periodu poslije Brexita.

Glavne prepreke u postizanju dogovora su tri sporne teme: ribolov, uslovi poštene konkurencije i budući mehanizmi rješavanja sporova.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU (Brexit), a 31. decembra ističe prelazni period i tada London treba da napusti i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Ako dvije strane ne postignu sporazum, 1. januara će preko noći biti uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.

Ukoliko bude postignut sporazum koji će imati više od 700 strana, slijedi razmatranje i usvajanje tog dokumenta u parlamentima Velike Britanije i EU, prije njegovog stupanja na snagu.

Beta

Nema poruka za prikaz