Johnson&Johnson nastavlja sa razvojem vakcine protiv COVID-19

Firma Johnson&Johnson potrošit će blizu 640 miliona dolara kako bi proširila svoj ugovor sa američkom vladom te nastavila razvoj vakcine protiv koronavirusa.Trenutno ova kompanija zaostaje za ostalim farmaceutskim kompanijama kada je u pitanju razvoj vakcine protiv koronavirusa, a najveći problem za daljni razvoj bile su upravo finansije.

J&J je krenuo sa ispitivanjima svoje vakcine u oktobru međutim umjesto planiranih testiranja na 60.000 građana, uspjeli su izvršiti testiranja na samo nekoliko hiljada. Nakon toga, testiranje je prekinuto iz sigurnosnih razloga kako je navedeno iz ove kompanije.

Sada kada su testiranje vakcine ponovo aktuelizirali, prvi rezultati mogli bi se očekivati početkom 2021. godine.

“U kombinaciji sa našim ulaganjima, ovaj sporazum i javno-privatno partnerstvo omogućit će dalji razvoj vakcine protiv virusa koji je prouzrokovao globalnu pandemiju”, izjavio je Paul Stoffels vodeći Johnsonov stručnjak za razvoj vakcine.

Kompanija je još u augustu objavila da je potpisala ugovor sa SAD-om te da će u prvoj fazi isporučiti 100 miliona vakcina. Za razvoj ove vakcine, američke vlasti su prema sporazumu sa kompanijom izdvojile preko milijardu američkih dolara.

Klix.ba

Nema poruka za prikaz