Jučer je dobio nagradu za najboljeg u Evropi, a prije sedam godina bio je na ivici smrti

Sjajni Holanđanin je nagradu uzeo ispred Lionela Messija i Cristiana Ronalda, te je na pravi način zaokružio zaista fantastičnu sezonu sa Redsima.

Van Dijk je kroz karijeru imao mnogobrojne izazove, a sa 20 godina je igrajući za Groningen bio na ivici smrti.

Nekadašnji trener kluba Dick Lukkien je otkrio da je Virgil imao ozbiljnu infekciju bubrega zbog koje je mogao umrijeti.

“Pozlilo mu je nakon utakmice protiv Excelsiora. U prvom trenutku smo pomislili da je to samo obična prehlada i slabost, ali kasnije se utvrdilo da ima bakterijsku infekciju koja mu je zahvatila i bubrege”, rekao je Lukkien i nastavio je priču.

“Bio je bolestan, a nismo znali ozrok. Pomislili smo da ima grupu, te je u bolovima ležao nekoliko dana kod kuće. U bolnici m u ništa nisu našli i poslali su ga kući, a kada se bol pogoršala, majka ga je došla posjetiti i shvatila je ozbiljnost situacije. Hitno ga je odvela ponovo u bolnicu, to se ispostavilo kao krucijalan trenutak”.

Lukkien je bio u šoku.

“Bio sam šokiran. Kada se vratio, bio je potpuno slabašan. Srećom, uspio se oporaviti”.

Van Dijk je zatim postao jedan od najboljih igrača Evrope i sasvim zasluženo je došao do naslova najboljeg za prošlu sezonu.

“Uvijek ću se sjećati tih dana, život mi je visio o koncu”

I sam Virgil van Dijk ističe kako će se čitavog života sjećati tih teških trenutaka.

“Sjećam se tih trenutaka dok sam ležao u krevetu. Tijelo mi je bilo slomljeno i nisam mogao da se pokrenem. U takvim trenucima najgore misli vam prolaze kroz glavu. Moj život je visio o koncu, a u jednom trenutku sam potpisao i neku vrstu testamenta. Sve je moglo biti drugačije”, istakao je Virgil van Dijk.

Srećom, bolest je daleka prošlost. Holandski štoper je danas potpuno zdrav i dominira terenima u Evropi i Engleskoj.

sportsport.ba

Nema poruka za prikaz