Kad su izmišljeni džepovi, imate li predstavu?

Kako su se ljudi dovijali prije nego što su izmišljeni džepovi i kako se razlika među polovima “prelama” na ovom sitnom detalju. 

U srednjem vijeku, niko nije imao džepove. Svi su svoje stvari nosili u tobicama, koje su često vezivali za pojas, ili remen napravljen od konopca, tako da im ruke budu slobodne.

Ali, te torbice bile su pravi mamac za lopove, pa su ljudi, da bi izbjegli krađu, počeli te torbice da kriju ispod garderobe, praveći proreze u tkanini da bi mogli lakše da ih vade i vraćaju.

Ženama je to bilo zgodno, suknje su tada bile široke i duge, i bilo je lako sakriti vrećicu ispod tolike tkanine, ali, moda za muškarce je bila drugačija, i torbica ispod garderobe je kvarila siluetu.

Negdje u 17. vijeku, neko je došao na genijalnu ideju – da “torbu” ušije u samu odjeću, i tako je rođen džep. Ženska moda se promjenila, suknje više (uglavnom) nisu ni dugačke ni široke, ali izgleda da modna industrija i dalje misli da ženama nisu potrebni džepovi.

Možda niste obratili pažnju, ali ako se malo posvetite tome, primjetićete da na ženskoj garderobi ili

a) nema džepova uopšte ili

b) su oni toliko mali da je bilo besmisleno praviti ih ili (vrhunac apsurda)

c) spolja izgleda kao da su tu ali zapravo ih NEMA.

Vrlo rijetko ćete naići da komad garderobe sa funkcionalnim džepovima koji imaju smisla.

I ovdje ne govorimo o koktel haljinama, klasičnim pensil suknjama i sličnim komadima. Ne, ako bolje razmislite, shvatićete da u posljednje vrijeme ni trenerke za žene uglavnom nemaju džepove. Kad je riječ o farmerkama, tu su zadnji džepovi (vjerovatno samo da bi stražnjica izgledala ljepše), ali su oni napred ili minijaturni ili lažni.

Zašto? Pa, ok, džepovi “kvare siluetu” bla-bla, to su shvatili još u srednjem vijeku… Ali imaju svrhu! Na primjer da u njih stavite ključeve i 300 kinti ako ste samo krenuli po cigare. Ili papirnu maramicu.

Ili ruke, ako vam je dunulo da se šetate i držite ruke u džepovima, piše Mondo.ba. Ali, ako bolje razmislite, možda nije stvar samo u “ženstvenijoj silueti”. Možda je fora u tome što ako vam ukinu džepove nemate izbora – MORATE da kupite tašnu.

Nema poruka za prikaz