Kako će se novi banjalučki gradonačelnik nositi sa najavljenim opstrukcijama?

SNSD i dalje traži krivca za izborni rezultat u Banjaluci. Milorad Dodik u svom maniru najavljuje opstrukcije. Analitičari poručuju da su građani nakon 22 godine srušili mit o nezamjenjivosti. Ipak, ključno pitanje ostaje – kako će se novoizabrani gradonačelnik nositi sa najavljenim opstrukcijama? 

Teško SNSD prihvata činjenicu da je PDP-ov Draško Stanivuković novoizoabrani gradnčelnik Banjaluke. Postizobrne karte već su otvorene. Nakon što je potpisan koalicioni sporazum koji garantuje skupštinsku većinu, Dodik je poručio da su Banjaluku ‘na ovaj način riješili’. A riješio je Dodik da ovakav rezultat građanima neće oprostiti, te najavio svojevrsne sankcije: “Ja im neću oprostiti ovo što su uradili Igoru”.

Na najavljene opstrukcije novoizabrani gradonačelnik odgovara Draško Stanivuković: “‘Ključeve političkih odluka imaju pobjednici na izborima. Meni je žalosno da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine se toliko petlja u odnose u Banjaluci. On u ovom gradu ni ne živi. Neka malo vodi računa o Laktašima, neka pusti Banjaluku Banjalučanima”.

Građani na ovim izborima su srušili mit o nezamjenjivosti, kažu analitičari. Ipak, novom gradonačeniku, kažu, neće biti lahko.

“Ove prijetnje koje su izrečene mislim da su ozbiljne i da će se naći svaki mogući način da se BanjaLuci uskrati pomoć, odnosno sve ono što joj pripada. Ovdje žive poreski obveznici, koji pune budžet, i to je novac poreskih obveznika, a ne privatna svojina jednog lica ili dioničarskog društva, tako da će se nastojati u svakom slučaju onemogućiti Draško Stanivuković”, kaže politička analitičarka Tanja Topić.

Politikolog Velizar Antić smatra da će, ukoliko se ostvari do kraja ta tvrda linija suprotstavljanja odlukama gradonačelnika, potpuni poraz doživjeti ta politika na izborima 2022. godine: “Jer će onda građani reći – pa, čekajte, vi kažnjavate nas zbog Draška Stanivukovića i vašeg lošeg rezultata”.

Na političkoj sceni izvjesno je da ćemo u narednom periodu moći vidjeti nastavak uskraćivanja podrške nepodobnim sredinama. Sada su na tapeti koalicioni partneri jer se u njima traži krivac za ovakav rezultat u Banjoj Luci, smatraju analitičari.

federalna.ba

Nema poruka za prikaz