Kako je Google Earth pronašao tijelo nestalog muškarca

Trebale su 22 godine da se, i to sasvim slučajno otkriju posmrtni ostaci čovjeka koji je nestao. I sve to zahvaljujući nekome ko je na Google Earthu zumirao svoje nekadašnje naselje na Floridi. On je koristeći Googleov satelit primjetio potopljen automobil u jezeru.

Posmrtni ostaci pripadaju Williamu Moldtu (40), koji je prema podacima policijske stanice u Palm Beachu nestao 1997.

Glasnogovornica šerifovog ureda Therese Barbera izjavila je u četvrtak da je nekadašnji stanovnik četvrti Grand Isles u Wellingtonu na Floridi provjeravao susjedstvo na Google Earthu kada je zumirao jezero i vidio nešto što je izgledalo poput automobila.

Potom je kontaktirao sadašnjeg vlasnika kuće, koji je pomoću drona potvrdio da se radi o bijelom automobilu na ivici jezerca iza njegove kuće. Muškarac je 28. augusta nazvao šerifovu kancelariju, a nedugo nakon toga na mjesto događaja stigli su i pripadnici policije koji su utvrdili da je eksterijer bijele limuzine „jako kalcificiran“. Nakon što su izvukli automobil, unutra su pronašli  skeletne ostatke.

Iz državnog ureda sistema za nestale i neidentifikovane osobe su izjavili da je Moldt u novembru 1997. izašao u noćni klub, kao i da nije bio u alkoholiziranom stanju kada je klub napustio prije ponoći. Nazvao je svoju djevojku rekavši joj da će se uskoro vratiti kući u njihov dom u Lantani.

Ograda oko jezera tada je bila u izgradnji, ali je je jezero već odavno bilo tu. Barry Fay, koji je auto i pronašao je rekao za Palm Beach Post da s obale nikada nije ništa primjetio.

“Nikada nisam mogao ni zamisliti da se tu već 22 godina nalazi leš“, rekao je Fay za lokalne novine.

Nema poruka za prikaz