Kako oprati voće i povrće da biste se oslobodili otrovne hemije?

Jabuke, krastavci, paradajz, banane izgledaju prelijepo sa sjajnom korom. Da li su ove vrste povrća i voće zdrave? Da! Ali samo pod uslovom da ih prije jela očistite od hemijskih aditiva, fiksativa, konzervansa i drugih sastojaka kojima su prskane kako bi izgledale lijepo i ne bi se pokvarile u transportu.

Evo efikasnih načina! Napravite kisele i alkalne kupke za povrće i voće Većinu vrsta povrća (npr. zelena salata, paradajz, krastavci, rotkvice) i voća (šljive, kruške) je dovoljno da potopite u dva rastvora na nekoliko minuta: prvo kiseli, zatim alkalni rastvor, da bi se oslobodili štetnih materija.

Pripremite dvije posude. Sipajte vodu u prvu sa jabukovim sirćetom (pola čaše sirćeta na litar vode), u drugu sipajte i dodajte dvije kašičice sode na litar vode. Pripremljeno povrće i voće stavite pet minuta u „kiselu kupku“. Zatim temeljno isperite tekućom vodom i zatim ih držite u alkalnom rastvoru još pet minuta. Isperite još jednom čistom vodom. Završeno!

Poznato je da se većina vitamina nalazi ispod kore voća, na primjer jabuke. Kora je zdrava i zbog toga što je pektin sadržan u njoj prirodni je izvor vlakana. Ali jabuke sa korom možete jesti samo ako su iz vašeg voćnjaka. Sjajne jabuke koje dugo stoje u hipermarketima imaju sjajnu koru jer su prskane raznim uljima i voskovima. Dakle, prije nego što počnete da uživate u jabuci sa koricom, uronite je u posudu ključale vode.

Pogledajte šta će se desiti! Voda će postati mutna, na njoj možete vidjeti masne žute naslage. Koristite spužvicu ili rukavicu da operete povrće vodom. Banane, ananas, narandže i drugi agrumi koji su nam došli iz tropskih zemalja takođe treba potopiti u ključalu i rashlađenu vodu. Ali to možda nije dovoljno za uklanjanje toksičnih supstanci iz kožice. Zbog toga ih očistite četkom i dobro isperite pod jakim mlazom vode. Zašto to raditi, ako ćete ih ipak oljuštiti od kore? Pa, dok ljuštite voće puno hemije će ući u meso i ostati na vašim rukama…

Dakle, prvo, uvijek operite voće, a onda ljuštite koru. Povrće u foliji Povrće se ne smije čuvati u foliji, jer se sadržaj štetnih nitrita u njima povećava bez vazduha. Ali šta učiniti ako se brokoli ili krastavac prodaje gotovo uvijek u takvoj “odjeći”? Odvojite ih od folije i stavite na petnaest minuta na toplo mjesto. Veliki dio toksina bi onda trebalo da “ispari”. A onda ide postupak – kisela i alkalna kupka. (Tuzlanski.ba)

Nema poruka za prikaz