Kao od šale otvorio misteriozni sef koji je bio decenijama zaključan

Kanađanin Stephen Mills uspio je iz prve pogoditi kombinaciju koja otključava sef i tako ga je pukom srećom otvorio nakon što je decenijama stajao zaključan u muzeju, piše BBC.

Mills se kao turista s porodicom zatekao u Vermilionu, kanadskom gradiću s oko 4.000 ljudi, te je posjetio lokalni historijski muzej.

Tamo je opazio izloženi sef koji su u muzeju bezuspješno pokušavali otvoriti nebrojeno puta, a nije otvaran još od kraja 70-ih godina prošlog stoljeća.

Sef se prvobitno nalazio u hotelu Brunswick, koji je otvoren 1906. godine, a muzeju je doniran početkom 90-ih prošlog stoljeća.

Muzej je već bio zvao stručnjake da otkriju šifru, pokušavali su s raznim kombinacijama, a zvali su i bivše zaposlenike hotela u nadi da će im pomoći.  No, ništa nije pomagalo.

Neotvorivi sef postao je atrakcija posjetiocima muzeja i mnogi su ga pokušali otvoriti, ali bez uspjeha.

Kada je Millsovoj porodici muzejski vodič pokazao sef, cijela porodica se zaintrigirala. Inače po zanimanju varilac, Mills je u šali odlučio da ga pokuša otvoriti.

Primijetio je da brojke na brojčaniku idu od nula do 60 te je odlučio da će probati kombinaciju 20-40-60.

“Tipična kombinacija, tri puta u smjeru kazaljke sata - 20 - dvaput obrnuto od smjera kazaljke - 40 - jednom u smjeru kazaljke - 60, a zatim sam uhvatio ručku - i pokrenula se”, ispričao je Mills.

Isprva neko vrijeme nije bio siguran je li ga doista uspio otvoriti jer je iz mehanizma za zaključavanje ispalo nešto prašine. Vodič Tom Kibblewhit, koji volontira u muzeju, ispričao je da je zavladalo pravo pravcato uzbuđenje kad se okrenuo i ugledao kako se vrata sefa otvaraju.

Šta je bilo u sefu? Nažalost, nikakvog blaga, tek stara isplatna lista i komad restoranskog jelovnika iz kasnih 70-ih sa računom za burger od gljiva i kutiju cigareta koje su koštale jedan kanadski dolar.

Bez obzira na to, Millsov uspjeh je vrijedan pažnje, jer su šanse da iz prve pogodite brojčanu kombinaciju za otvaranje sefa poprilično male.

Jeffrey Rosenthal, s Univerziteta u Torontu, izračunao je da su šanse za to 1:216.000, piše BBC.

Nema poruka za prikaz