Kaplan: Gradska izborna komisija u Mostaru je leglo kriminala

Govoreći o nepravilnostima na proteklim izborima u Mostaru, član GO SDA Salmir Kaplan, u emisiji Otvoreni studio na radiju FBiH, kazao je kao ima lično loše iskustvo sa Gradskom izbornom komisijom, koja je kako tvrdi najodgovornija za malverzacije, a s njim se složila i potpredsjednica SDP-a BiH Lana Prlić.

-Dobro je što se glasovi broje u Sarajevu. Imam vlastito loše iskustvo sa Gradskom izbornom komisijom. Nije kriv CIK koji ne unosi podtake već to radi GIK i rade malverzacije po svom nahođenju. Meni je svojevremeno GIK u svojim prostorijama ukrao 32 glasa. To je problem. GIK učestvuje u namjernim greškama u brojanju pogotovo u preferencijalnim glasovima. Dakle govorim o namjernim, smišljenim greškama. Odgvorno to tvrdim i pozivam ljude iz Kolaicije Pod lupom da provjeri to leglo kriminala od GIK-a u Mostaru.

Isto je kazala i potpredsjednica SDP-a BiH Lana Prlić koja također ima lično negativno iskustvo.

-Imala sam dokaze za to i ništa se nije desilo. Ništa– kazala je Prlić. – Jučer sam bila prisutna kad su otvorili vreće za ponovno brojanje i gotovo ni jedna se nije slagala sa rezltatima CIK-a. Toliko. Ako se zaista nije mogao dovesti ovaj izborni proces do toga da ljudi nakon osam godina izađu na izbore i znaju da će se njihov glas dobro prebrojati onda stvarno ne znam šta da kažem– zaključila je.

 Vehid Šehić iz Koalicije pod Lupom je kazao da je CIK radi u skladu sa Izbornim zakonom, ali da sve nepravilnosti počinju od biračkih odbora.

-Tu sve počinje. Imamo nesavjesne i neodgovorne članove biračkih odbora koje potvrdjuje GIK. Treba hladne glave vidjeti ko je odgovoran. GIK nije obučio članove biračkih odbora i to je vrlo komplikovano. Također, nisu dovoljne samo novčane kazne ako se dokaže nekom članu biračkog odbora učešće u nepravilnostima i malverzacijama, treba ih isključiti iz izbornog procesa. Prvi zadatak nove vlasti i GV treba da bude izbor novog GIK-a, zaključio je Šehić.

federalna.ba

Nema poruka za prikaz