Karadžić-Jovičević: Tabla s imenom Radovana Karadžića treba biti uklonjena

Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, danas je izjavila da tabla s imenom njenog oca sa studentskog doma na Palama treba biti skinuta.

Na konferenciji za novinare u Banjaluci istakla je da je ova tabla obesmišljena i ukaljana i kao takva treba biti uklonjena.

“Ako ne može da postoji i stoji tamo gdje stoji danas iz poštovanja, onda sigurno ne treba ni iz običnog inata”, rekla je Karadžić-Jovičević.

Istakla je da se nada da će sa uklanjanjem table biti stavljena tačka na dalje dnevno-političke obračune, zloupotrebu imena Radovana Karadžića, prije svega za pritiske na njega lično i za članove njegove porodice.

Na pitanja novinara da li na ovaj način spašava Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, rekla je da se ovako bilo ko može spasiti tako bi i prije 25 godina spašavala svog oca i svoju porodicu, navodeći da se ovo može posmatrati i kao spašavanje OHR-a.

Prethodno je visoki predstavnik Valentin Inzko izjavio je kako će Dodiku zabraniti putovanja po Evropi ukoliko uskoro ne ukloni ploču s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića na Studentskom domu na Palama. Tabla je postavljena u martu 2016. godine.

Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) 20. marta 2019. potvrdilo je presudu Radovanu Karadžiću za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i povećalo kaznu s 40 godina na doživotni zatvor. 

AA

Nema poruka za prikaz